Iata-ma cu inca o reteta cu ciocolata. M-ati prins , sunt o impatimita a dulciurilor cu ciocolata. Lectia de astazi este extrem de simpla pentru incepatorii care nu au mai pregatit niciodata sufle. Dar trebuie sa respectati exact indicatiile. Este vorba de sufleuri cu ciocolata , nu cu cacao, de aceea nu este o reteta 'light' ci una destul de consistenta si nu foarte ieftina.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 5 oua, 250 gr ciocolata de menaj, 100 gr unt, 150 gr faina, 100 gr zahar pudra, 150 gr zahar tos, 1 paharut de visinata cu lichior la alegere [merge foarte bine cu lichior de portocale sau chiar cu visinata], forme mici de sufle si putina margarina si faina pentru tapetat formele, 1 praf de vanilie.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput incingem cuptorul la 210 grade, apoi trecem la pregatirea formelor. Topim putina margarina intr-o ceasca, apoi ungem cu o pensula de bucatarie formele mici cu margarina topita. Tapetam cu putina faina si scuturam bine formele cu gura in jos, sa se indeparteze surplusul de faina.
2-Topim apoi la foc mic cele 100 gr de unt sau margarina pentru sufleuri.
3-Dupa ce s-a topit, adaugam ciocolata rupta bucatele, lichiorul, praful de vanilie si zaharul pudra, si amestecam la cald pana se omogenizeaza, cu grija la intensitatea focului sa nu se arde. Daca amestecati incontinuu nu se arde, dar daca doriti sa n u stati prea mult in picioare, mutati craticioara cu cioicolata la bain-marie.
4-Lasam putin sa se racoreasca 5 minute pe marginea chiuvetei, fara sa se raceasca complet, timp in care alegem ouale. Dupa 5 minute, adaugam peste ciocolata calda si galbenusele de ou, si amestecam bine.
5-Separat batem spuma albusurile cu zaharul tos turnat cate putin in ploaie, pana formam o spuma foarte tare.
6-Dupa ce s-a intarit spuma adaugam faina in ploaie, amestecand cu o lingura de jos in sus sa nu se lase spuma....
7-...apoi adaugam ciocolata amestecata cu galbenusele...
8-..., si amestecam in acelasi mod de jos in sus, pana se omogenizeaza.
9-Cu lingura sau cu un polonic mic, turnam in formele de sufle amestecul. Este bine sa lasam putin spatiu pana la margine, sa nu umplem foarte tare formele, ci cam in proportie de 4 cincimi.
10-Punem formele umplute intr-o tava, apoi le dam la cuptorul incins la 210 grade pentru 10 minute numai. Ideea e sa le coacem atat cat sa fiarba putin la interior, dar sa nu apuce sa se coaca la mijloc complet.
11-Daca sunt atat cat trebuie coapte, atunci trebuie sa fie putin umflate la exterior, dar sa imbrace in ciocolata paiul cu care le incercam, daca dorim sa fim siguri ca am nimerit timpul de coacere. Daca trecem peste acest timp de coacere, se va intari si vor fi chiar foarte tari cand se vor raci, dar vor redeveni pufoase, daca le incalzim 30-40 de secunde la cuptorul cu microunde.
12-Sufleurile se servesc calde. Pe o farfurie, intoarcem cu gura in jos sufleul, apoi turnam deasupra putina frisca sau inghetata de vanilie, pentru indraznetii care iubesc 'gustul' rece si cald la un loc. Daca nu ati incercat niciodata, va sfatuiesc din inima sa incercati macar odata.
13-Daca sufleul cu ciocolata ne-a reusit, atunci trebuie sa curga cand il taiem. Daca e mult prea moale il mai coacem putin, iar daca e prea tare, putem oricand sa il servim ca o prajitura din ciocolata, sau ca un tort mexican.
Pofta buna!