Merele,un medicament delicios

In medicina naturii, marul a ocupat dintotdeauna un loc aparte. Chiar daca cel mai adesea este considerat doar un simplu aliment, are proprietati vindecatoare de exceptie, remarcate inca din timpuri stravechi.Merele sun bogate in; magneziu, calciu, cupru, vitamina C,A,B1,B2 si fructoza.
100 de grame de mere contin:
Calorii: 51;
Glucide: 12 g;
Indice glicemic: 38;
Fibre: 2 g;
Vitamina C: 5 mg;
Magneziu: 12 mg.

[i]Efectele pozitive ale merelor asupra sanatatii[/i]
- Substantele nutritive antioxidante din sucul de mere ajuta la reducerea colesterolului, mai ales a lipo-proteinelor cu densitate scazuta, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Tot substantele nutritive antioxidante din mere incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule.
- Unele substante din mar, in special cea numita quercetina, se pare ca reduce riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca riscul de aparitie a acestui tip de cancer se reduce la jumatate.
- Se pare ca merele imbunatatesc in general functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti.
- Merele ajuta la intarirea oaselor.
- Oamenii care mananca multe mere in mod obisnuit au 20% mai putine sanse de declansare a cancerului.
- Merele sunt foarte bogate in fibre. Aproape 80% din fibrele din mar sunt solubile si reduc colesterolul. Restul de 20% sunt fibre nesolubile despre care se crede ca previn bolile cancerigene.
- Potasiul, care se gaseste in mere, este important in normalizare apresiunii arteriale.
[i]Masti cosmetice cu mere[/i]
1-Pentru o piele flasca:Se fierbe 1 mar taiat in 250 ml apa apoi se unge fata cu zeama si se lasa 25 de minute.
2-Pentru o fata obosita sau iritata se rade 1 mar,se amesteca cu iaurt si se aplica pe fata.
3-Masca hidratanta: un mar mare, o lingurita de smantana proaspata si o lingurita de miere lichida. Se amesteca bine ingredientele si se aplica pe fata un strat gros. Se clateste dupa 20 de minute
[i]Leacuri din traista bunicii[/i]
- suferinzilor de guta si reumatism,colibaciloza, de astenie fizica si intelectuala si pentru a favoriza cresterea este recomandata cura cu mere, precum si celor cu litiaza urinara. Acesti bolnavi pot incerca urmatoarea reteta: se taie doua sau trei felii de mere necuratate de coaja (spalate foarte bine sub jet de apa). Se fierb intr-un litru de apa, timp de 15 minute. Se strecoara. Se beau trei cesti pana seara. Acest tratament se face cel putin trei saptamani si se reia de trei ori in cursul anului
-pentru tratarea cistitei si obtinerea unei actiuni binefacatoare asupra ficatului si a rinichilor: se curata coaja a trei sau patru mere. Coaja se usuca i cuptor si apoi se piseaza pana cand se obtine o pulbere. Se pune o lingura din acest praf itr-un castron cu apa clocotita si se lasa sa infuzeze 15 minute; se beau trei-patru cesti pe zi. Acest preparat este si un diuretic foarte eficient.
Cantitatea adecvata, pentru a nu supraincarca organismul si a beneficia din plin de efectele terapeutice, este, in medie, de cinci mere pe zi.
-consumul regulat al acestui fruct protejeaza aparatul digestiv, datorita continutului sau bogat i vitamina A care, activand secretia stratului protector al mucoaselor (mucusul intestinal), previne ulcerul si dezinfecteaza intestinul.
-prezinta proprietatile sale calmante. Intr-adevar, unele persoane care sufera de insomnii au marturisit ca si-au regasit somnul dupa o cura de trei saptamani cu un pahar mare de suc de mere, baut chiar inainte de culcare.
Sursa www.retete-online.comDe asemeni nu trebuie sa uitam rolul important pe care il joaca merele in curile de slabire.

Ultimele produse cu reduceri