In medicina naturii, marul a ocupat dintotdeauna un loc aparte. Chiar daca cel mai adesea este considerat doar un simplu aliment, are proprietati vindecatoare de exceptie, remarcate inca din timpuri stravechi.Merele sun bogate in; magneziu, calciu, cupru, vitamina C,A,B1,B2 si fructoza.
100 de grame de mere contin:
Calorii: 51;
Glucide: 12 g;
Indice glicemic: 38;
Fibre: 2 g;
Vitamina C: 5 mg;
Magneziu: 12 mg.
- Tot substantele nutritive antioxidante din mere incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule.
- Unele substante din mar, in special cea numita quercetina, se pare ca reduce riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca riscul de aparitie a acestui tip de cancer se reduce la jumatate.
- Se pare ca merele imbunatatesc in general functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti.
- Merele ajuta la intarirea oaselor.
- Oamenii care mananca multe mere in mod obisnuit au 20% mai putine sanse de declansare a cancerului.
- Merele sunt foarte bogate in fibre. Aproape 80% din fibrele din mar sunt solubile si reduc colesterolul. Restul de 20% sunt fibre nesolubile despre care se crede ca previn bolile cancerigene.
- Potasiul, care se gaseste in mere, este important in normalizare apresiunii arteriale.
2-Pentru o fata obosita sau iritata se rade 1 mar,se amesteca cu iaurt si se aplica pe fata.
3-Masca hidratanta: un mar mare, o lingurita de smantana proaspata si o lingurita de miere lichida. Se amesteca bine ingredientele si se aplica pe fata un strat gros. Se clateste dupa 20 de minute
-pentru tratarea cistitei si obtinerea unei actiuni binefacatoare asupra ficatului si a rinichilor: se curata coaja a trei sau patru mere. Coaja se usuca i cuptor si apoi se piseaza pana cand se obtine o pulbere. Se pune o lingura din acest praf itr-un castron cu apa clocotita si se lasa sa infuzeze 15 minute; se beau trei-patru cesti pe zi. Acest preparat este si un diuretic foarte eficient.
Cantitatea adecvata, pentru a nu supraincarca organismul si a beneficia din plin de efectele terapeutice, este, in medie, de cinci mere pe zi.
-consumul regulat al acestui fruct protejeaza aparatul digestiv, datorita continutului sau bogat i vitamina A care, activand secretia stratului protector al mucoaselor (mucusul intestinal), previne ulcerul si dezinfecteaza intestinul.
-prezinta proprietatile sale calmante. Intr-adevar, unele persoane care sufera de insomnii au marturisit ca si-au regasit somnul dupa o cura de trei saptamani cu un pahar mare de suc de mere, baut chiar inainte de culcare.
Sursa www.retete-online.comDe asemeni nu trebuie sa uitam rolul important pe care il joaca merele in curile de slabire.