Iata-ma iar dupa o lunga absenta cu o noua reteta de desert . Este vorba de mere umplute cu fructe deshidratate si samburi de migdale si nuca. Este un desert usor crocant, datorita umpluturii caramelizate, care imbina dulcele cu acru.
Nu este o reteta prea ieftina, dar este o reteta usor de gatit pentru orice incepator, si mai mult ca sigur face impresie la o masa cu invitati.
Pentru aceasta reteta avem nevoie 4-5 mere mari, 4-5 caise deshidratate, 4-5 prune uscate, 4-5 curmale, 1 pumn de stafide [cca 70-80 de grame], 50 gr samburi de migdale, 100 gr miez de nuca, 1/2 lingurita de scortisoara, 1 varf de cutit mic cuisoare macinate, cca 300 ml vin rosu de tara, 250 gr zahar, 3 lingurite gem de caise, 500 gr smantana acra sau iaurt grecesc.
1-Se curata merele de coaja, apoi se taie in doua si se scobesc la mijloc. Se pun apoi merele intr-o tava de copt, unul langa altul.
2-Migdalele se prajesc la cuptorul cu microunde, cca 2-3 minute in functie de cat de puternic este cuptorul, important este sa capete o culoarea usor aurie ca in fotografie si nu maron. Daca le prajim prea tare, risca sa acapareze tot gustul si sa acopere celelalte arome. Daca avem migdale curatate de coaja, isi vor lasa la prajit putin ulei, de aceea este bine sa le stergem cu un servetel surplusul de ulei.
3-Cu un foarfec folosit numai in bucatarie, sau cu un cutit, cum doriti, se taie cubulete fructele uscate, apoii se amesteca cu stafidele intregi, si cu nucile si migdalele sfaramate bucatele. Nucile se lasa neprajite spre deosebire de migdale, dar amandoua se sfarama eventual cu un ciocan de snitele, nu se macina.
4-Se pune scortisoara si cuisoarele macinate peste fructele uscate si se amesteca bine.
5-Peste toata umplutura se pune si dulceata de caise, sau gemul de caise, si se amesteca ata cat sa se lege putin umplutura. Este foarte important sa punem intai condimentele si apoi gemul, altfel risca sa se lipeasca condimentele de gem si sa nu se mai omogenizeze bine.
6-Se ia cu lingura din umplutura si se distribuie egal peste jumatatile de mar din tava.
7-Separat se topeste zaharul pe foc, amestecand incontinuu sa nu se arda, pana se caramelizeaza .
8-Se toarna vinul in tava printre mere, astel incat sa fie cel putin de un deget.Daca tava este prea mare mai adaugam vin. Zaharul caramel topit, se toarna cu grija peste merele din tava. Daca se scurge pe langa mere, nu conteaza, oricum la copt, o sa se topeasca mare parte si va curge peste vin.
9-Se da tava la cuptor la foc potrivit pentru cca 1 ora.
10-Intimp ce se coace, deschidem cam de 2-3 ori cuptorul si turnam putin sirop din tava, peste umplutura de mere. Zaharul in mare parte se va topi, dar umplutura de mar ramane caramelizata, si putin crocanta la suprafata. Foarte putin, nu cat sa ne spargem dintii.
Se servesc dupa ce s-au racit complet, cu smantana acra neindulcita sau cu un iaurt gras, stropite din belsug cu siropul de vin din tava. Merele sunt foarte dulci, de aceea nu este necesar sa indulcim smantana sau iaurtul. Daca reduceti zaharul din reteta la jumatate din cantitate, se pot servi si cu inghetata de vanilie, dar in primul rand vi le recomand cu iaurt. Pofta buna!