Pentru un meniu exotic de Pasti si mai putin obisnuit va recomandam:
1-Ciorba de berbec cu rosii si frunze de menta
1 kg carne berbec, 1 kg rosii, 4 ardei, 3 cepe, 4 linguri ulei, sare, piper, citeva frunze de menta
Se caleste ceapa taiata pestisori in cele 4 linguri de ulei. Cind incepe sa se ingalbeneasca, se adauga rosiile, curatate de pielite si taiate in doua, ardeii taiati felii, sare, piper si citeva frunze de menta. Cind s-au inmuiat se adauga 2-3 litri de apa clocotita si carnea de berbec. Se lasa sa fiarba la foc domol. Cind carnea e frageda, se scoate, se taie cuburi, se pune in castron, iar deasupra se toarna supa
2-Chiftelute de miel cu sos de branza
1 kg carne de miel, 2 cepe, 100 g pesmet din graham, 1 lingurita cu chimen, 1 lingurita scortisoara, sare, piper.
Pentru crema de branza: 200 g branza de vaci degresata, 2 fire de ceapa verde, 2 fire de marar, 50ml ulei de masline
Curata carnea de miel de pielite si grasime, apoi trece-o prin masina de tocat. Adauga in carnea tocata ceapa, pesmetul, chimenul pisat, un praf de scortisoara, sare si piper. Din aceasta compozitie, formeaza cu mainile umede chiftelute.Acopera-le cu un servet si lasa-le la rece o ora. Intre timp, amesteca branza de vaci cu ceapa verde taiata rondele si mararul tocat.Dupa ce au stat la rece, prajeste chiftelutele pe ambele parti intr-o tigaie din teflon cu putin ulei. In lipsa tigaii de teflon, ataza-le intr-o tava si rumeneste-le in cuptorul incalzit in prealabil
3-Crochete de orez cu carne de miel
200 gr. orez , 2 oua, 100 gr. parmezan, 100 gr. cascaval de oaie, 200 gr. faina pentru crusta, 200ml untdelemn, foile verzi de la 4 cepe verzi fara partea alba,200 gr carne tocata de miel, o lingura de supa cu faina, o lingura verde tocat, sare, piper.
Puneti sa fiarba orezul in apa sarata. Strecurati-l si dati-l deoparte. Radeti parmezanul si cascavalul. Foile de ceapa se toaca foarte fin cu cutitul.Intr-un castron, bateti ouale ca pentru omleta, apoi incorporati in ele orezul fiert si cele doua feluri de cascaval. Sarati, piperati, adaugati carnea tocata de miel,mararul,faina si ceapa. Amestecati bine compozitia, apoi formati din ea mici crochete[cu mainile unsa cu ulei ca sa nu se lipeasca]. Tavaliti-le prin faina. Incingeti uleiul intr-o tigaie si puneti crochetele sa se prajeasca
4-Placinta cu carne de oaie
500 gr foi de placinta,1 kg carnde de oaie,10 cepe,5 oua,piper negru,busuioc verde,1 ceasca ulei.
Se fierbe carnea apoi se trece prin masina de tocat,apoi se amesteca cu ouale si cu ceapa calita in ulei.Se unge o tava cu putin ulei de la prajit ceapa,se astern jumatate din foile din pachet,se rastoarna compozitia care se presoara cu busuioc tocat,piper si sare,apoi se asterne si restul de foi oar deasupra se unge cu tot uleiul de la prajit ceapa .Se coace la foc moderat.
5-Miel in foietaj
1 kg pulpa de miel fara os,1 ceasca ulei de masline,4 cepe potrivite,3 morcovi,2 cartofi,200 gr mazare ,1lamaie,1 legatura patrunjel verde,700-800 gr aluat de foietaj din comert2 oua,sare,piper
Se taie cubulete mici carnea apoi se rumeneste in ulei,dupa care se adauga ceapa ,se caleste impreuna cu mielul si se lasa la fiert cca 20 de minute stropite cu zeama de lamaie,acoperite cu capac.Separat se fierb morcovii,mazarea si cartofii,dupa care se racesc si se taie cubulete,apoi se amesteca cu carnea si ceapa scazute,si fara lichide.Se amesteca legumele cu carnea,ceapa si ouale batute,cu patrunjel,sare si piper si se varza compozitia intr-o tava intre 2 foi de aluat fraged.Se taie portii si se da la cuptor cca 1,5 ore
6-Miel aromat la cuptor
1 kg miel taiat cubulete , 1 ceapa mica rosie toccata marunt , 2 ardei grasi taiati marunt , 1 pahar de vin rosu sec , 1 pachet de unt , 3 catei de usturoi , 2 lingurite de sofran , 2 boabe de nucsoara,1 lingurita de coriandru , 1 lingurita de boia dulce , 1 lingura de zahar brun , sare si piper dupa gust
Se pun mielul, ceapa ,ardeiul si vinul la marinat pentru o ora;Intre timp, se pune untul sa se topeasca, apoi se pune usturoiul tocat marunt, sofranul, nucsoara si coriandru. Se lasa putin, apoi se adauga boiaua si zaharul brun; Se scoate mielul de la marinat si se adauga in compozitia preparata. Focul trebuie sa fie potrivit pentru ca mielul sa se patrunda. Dupa ce s-a patruns mielul se adauga sarea si piperul si mancarea este gata.Puteti sa il serviti in lipii, impreuna cu sos de chili, care va da o aroma deosebita mielului.
7-Cozonac cu aroma de mahlep
1 kg. faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g. zahar, 250 g. unt, 2 linguri ulei, lapte cat cuprinde cca 450 ml, 1 lingurita cu varf mahlep[se mai numeste mahlab sau mahlepi]pisat, 50 g. drojdie, 1 lingurita rasa de sare.
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si o bucatica de zahar. Se oparesc intr-o oala mica 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine sa nu se faca cocolosi. Cand s-a racorit laptele atat cat sufera degetul, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pana face basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau tos, turnat putin cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa. Cand plamadeala a crescut destul, se toarna peste restul de faina cernuta intr-o covata si tinuta la cald, se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul lingurita de mahlepi, putin cate putin, untul topit, cald, iar daca aluatul pare prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in lighenas, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de usa sau de fereastra, si se lasa sa creasca doua-trei ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se impletesc pe masa de aluat presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar tos . Se pun la copt la foc potrivit si se tin aproape o ora. Cand sunt gata, se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent. La framantat se pot adauga si stafide fara samburi, dupa ce au fost alese, spalate si sterse intr-un servetel.
8-Pasca cu smantana si aluat de cozonac
Aluat de cozonac 400 G, 1 kg smantana, 200 g zahar, 3 linguri cu faina, 4 albusuri spuma, 6 galbenusuri, vanilie, coaja de lamiie, 100 g stafide
Se amesteca smantana cu zaharul pudra, vanilia, faina, coaja de lamiie, 4 galbenusuri, 6 albusuri batute spuma si stafidele. Pe planseta se intinde o bucata din aluat atit cit fundul tavii. Tava se unge cu unt si se aseaza foaia. Din alta bucata de aluat se fac doua suluri impletite care se pun pe aluatul din tava, in jurul tavii, ca un colacel, mai subtire, caci in tava va creste. La mijloc se toarna smintina, se unge cu ou, se presara stafidele si se pune la cuptor sa se coaca.
10-oua rosii
11-Sos Angela pentru salate
4 linguri maioneza,1 lingura mustar iute,2 linguri otet balsamic rosu
Se amesteca ingredientele si se foloseste sosul rece la salata de oua sau cu oua fierte tari.
Mentiune:toate retetele pe baza de carne de mai sus pot fi preparate atat cu carne de miel,cat si cu carne de oaie sau berbec la alegere.