Alimentatia in colitele cronice si gastritele hipoacide are in vedere menajarea stomacului prin eliminarea excitantilor mecanici,stimularea secretiei prin excitanti chimici.Se limiteaza si alimentele ce contin multa celuloza.
Alimente indicate:cafea naturala,ceai rusesc,sucuri de fructe dulci,sucuri de legume,putin sifon,paine alba uscata,paste fainoase,orez si gris fierte bine,mamaliga,pireuri de legume,lwgume fierte si pasate[morcovi,dovlecei,conopida,spanac,urzici]fructe copate la cuptor sau compot pasat[ din mere,pere,prune,caise,piersici,visine,cirese,struguri],carne slaba de vaca,vitel,gaina si pui,[inabusita,tocata,sau fripta la gratar],sunca alba,peste alb de apa dulce[salau,stiuca,crap,pastrav,caras,biban,lin]budinci de peste si carne,branza proaspata,telemea desarata,svaiter,cas proaspat si sarat,unt proaspat,ulei crud in cantitate mica,supe degresate,borsuri pasate,biscuiti,gelatine de fructe,sufleuri,frunze de tarhon,patrunjel,leustea,marar,sosuri de carne si sosuri de rosii.
Alimente interzise:lapte,alcool,inghetata,bauturi fierbinti,paine neagra,paine proaspata,cartofi prajiti,.zarzavaturi crude greu de digerat bogate in celuloza[varza,castraveti,ridichi],fructe crude,fructe oleaginoase,mezeluri,conserve,carne gras[vanat,oaie,gasca,rata],peste gras,peste prajit,omleta,ochiuri prajite,branzeturi grase,untura,slanina,grasime prajita,aluaturi proaspete,aluaturi cu unt dospite,marmelada,miere,dulceata,hrean,mustar,piper,ceapa,usturoi,boia,muraturi,sosuri cu rantas.