Alimentatia acestor doua boli are in vedere menajarea la maxim a intestinelor prin limitarea excitantilor mecanici si chimici.In perioada de acutizare se recomanda alimente precum:afinele,cacaoa,ceaiul rusesc,vinul negru.Rezultate bune se obtin cu o zi de cura de mere rase,intre 500-1500 g impartite in 5 mese.De asemena se recomanda si cate o zi de alimentatie acelulorica cum ar fi cura de branza de vaci si ceai.Totusi aceste diete sunt incomplete in ceea ce priveste numarul de calorii si substante nutritive,deci e recomandata pe perioade scurte si numai sporadic.
Alimentele indicate dupa 1-2 zile de regim sunt:ceaiuri,cacao cu apa,sucuri de fructe ,paine alba prajita sau uscata,paste fainoase,bine fierte,orez,gris,carne slaba de vaca,vitel,pui sau gaina,fierte sau tocate,pste slb rasol,budinci de carne si peste,cranza de vaci proaspata,urda,cas proaspat nesarat,unt proaspat,ulei crud in cantitati mici,supe mucilaginoase,supe de carne degresate,gelatina de carne sau gutui,vin rosu,sare foarte putina.
Alimente interzise:lapte,sirop,sifon,apa rece,paine neagra,paine proaspata,cartofi,zarzavaturi,fructe oleaginoase,mezeluri,carne de porc conservata,carne de gasca,rata,vanat,peste gras,peste prajit,peste afumat,galbenusuri de ou,ochiuri,branzeturi fermentate,grase,sau sarate,untura,slanina,grasimi,supe grase,aluaturi dospite,aluaturi proaspete inghetata,marmelada,miere,dulceata,gem,sare in exces,hrean,mustar,otet,piper,boia,ceapa,muraturi,sosuri cu rantas.