1- SALATA DE CARTOFI CU SOS DE MUSTAR SI TARHON
750 gr. cartofi, 5 oua, o ceapa, 150 gr. castraveti acri,tarhon ,2 linguri mustar,2 linguri ulei,2 linguri smantana,sare,piper negru
Cartofii fierti se taie cubulete, ouale fierte se taie in patru, castravetii acri se taie cuburi, se adauga tarhon tocat. Peste aceste ingrediente se toarna sosul format din mustarul frecat cu ulei ca la maioneza, la care s-a adaugat putin cite putin zeama de la castraveti, apoi smintina sau iaurt. Se condimenteaza cu sare si piper negru.
2- CARTOFI UMPLUTI CU CASCAVAL SI CIUPERCI
8 cartofi mari, 50 gr unt, 200g cascaval uscat,200 gr ciuperci fierte si tocate, 150 gr. smintina, 1 lingura patrunjel tocat, sare,piper alb
Se coc cartofii. Cind sint gata se lasa sa se raceasca, se curata si se taie un capac de-a lungul cartofului, scobind din miez in asa fel ca peretii sa ramina de grosimea unui centimetru . Cantitatea de cartofi scobita se imparte in doua. O parte se arunca, iar cealalta se piseaza piure si se amesteca cu untul,ciupercile tocate si cascavalul ras. Cu aceasta pasta se umplu cartofii in asa fel ca sa se mai poata pune in fiecare putina smintina presarata cu piper alb. Se asaza cartofii unul linga altul intr-o tava si se da la cuptor sa se rumeneasca Se serveste imediat, presarind putin patrunjel tocat peste fiecare cartof.
3- ASPIC DE BRANZA FETA CU LEGUME
200 g branza feta, 20 g gelatina, 200 g smantana, 2 rosii , 1 catravete, 1 ardei gras, frunulite de la 3 crengute de marar si 3 de patrunjel
Am dizolvat intr-un paharut de apa calda gelatina. Am mixat la tocatorul electric branza si smantana, apoi am adaugat si gelatina. Am curatat de seminte si coaja castravetii si de seminte rosiile si ardeiul, apoi am tocat marunt cam cat o unghie partea carnoasa de la rosii si catravete si rondele subtiri, ardeiul. Am tocat mararul si patrunjelul si am amestecat totulbine. Am pus intr-un bol uns cu apa amestecul, apoi l-am rasturnat dupa ce s-a intarit si am servit ca aperitiv.
4- CARNATI CU PIURE DE CARTOFI CU CEAPA SI MUSTAR SI SALATA VERDE
(se serveste ca garnitura)
1 KG carnati de casa prajiti
1 kg cartofi, 120 gr. unt, 4 linguri lapte,2 cepe, 2 linguri mustar iute, sare
2 capatani salata verde, 1 legatura ceapa verde, 1/2 legatura marar, 1/4 legatura patrunjel, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri de otet
Cartofii, curatati, spalati si taiati bucati, se fierb in apa cu sare, apoi se scurg. Se strivesc cu telul, se amesteca cu ceapa tocata inabusita in unt,[si cu untul de la prajit],mustarul si laptele si se bat pina se face ca o crema.Se serveste ca garnitura la carnati prajiti, alaturi de o salata verde sau muraturi.
Pentru salata se toaca verdeturile si se amesteca cu otet,sare si ulei. Se poate inlocui salata cu legume murate sau in otet.
5- FRIPTURA DE PORC PENTRU CRACIUN
4 linguri brandy,1 ceasca supa de pui, 1/2 varf de cutit de rozmarin uscat, 1 varf de cutit scortisoara,1/4 varf de cutit cuisoare,1,5 kg carne de porc taiata cubulete, 4 linguri de unt fara sare,100 ml de lapte , sare si piper dupa gust,2 foi de dafin,
Se rumeneste in unt carnea de porc,apoi se adauga restul ingredientelor si se tine pe foc inca 10 minute.Se scot frunzele de dafin si se da totul la cuptor pentru 1 ora in tava acoperita cu folie de aluminiu.Se scoate apoi folia si se mai tine pana se rumeneste.
Swe poate servi in acelasi fel ca si carnatii, cu piure si salata.
6-CHEC UMED
2 oua, 200 g zahar, 200 g smantana, 3 linguri de ulei, 1 esenta de vanilie, 1 lingurita cu coaja rasa de lamaie, faina cat cuprinde, adica cca 150 g , margarina pentru uns forma, 1 lingurita praf de copt
Se pun intr-un bol toate ingredientele in afara de faina. Se mixeaza la viteza mica totul. Se mareste putin viteza mixerului, apoi se adauga si faina in ploaie, si se continua pana la omogenizarea aluatului.Se toarna aluatul in forma de chec unsa cu margarina. Eu a pus in forma de Guguluf. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace cca 45-50 de minute,pana se rumeneste deasupra.
7-TORT DOBOS
Pentru foi
6 oua ,150 g zahar ,1 plic zahar vanilat ,1 varf cutit praf de copt ,150 g faina ,2 linguri unt ,faina pentru planseta si tava
Pentru crema
4 galbenusuri ,50 ml lapte ,50 g cacao ,150 g zahar ,100 g ciocolata menaj ,200 g unt
Pentru glazura
100 ml apa ,100 g zahar ,100 g ciocolata ,1 varf cutit unt ,esenta vanilie
Se bat ouale cu zaharul vanilat pana se dizolva, se adauga praful de copt si faina cernuta si se framanta aluatul;
Se imparte aluatul in sase bucati, care se intind pe planseta presarata cu faina, se ung tavile pe spate cu unt, se tapeteaza cu o folie de hartie de copt peste coc pe rand cele 6 foi, la foc mic, cca 15 minute;
Intr-o cratita asezata pe baie de aburi, se freaca galbenusurile cu laptele, cacaoa si zaharul, pana se ingroasa. Se stinge focul, se adauga ciocolata rupta in bucati si se omogenizeaza. Se freaca untul spuma si se adauga treptat in crema racita; Pentru glazurase pune intr-o craticioara apa cu zaharul si se lasa la fiert pana se obtine un sirop gros. Se topeste ciocolata intr-un ibric, in bain-marie, se toarna ciocolata fierbinte peste sirop si se mai fierbe cateva minute; Se lasa glazura la racit si apoi se freaca energic si se toarna peste prajitura; Se ung foile cu crema, iar deasupra se intinde glazura, se pastreaza in frigider 4-5 ore, dupa care se scoate si se taie cu cutitul imed in forma dorita.