In ultimul timp am devenit cu totii tot mai interesati de o hrana sanatoasa, de produse biologice si de alimente fara 'E-uri', si pe drept cuvant caci in ultimele decenii hrana de toate zilele a devenit tot mai artificiala si mai sintetica. Daca vrem sa consumam alimente sanatoase, atunci trebuie sa dam o atentie deosebita si materiilor prime cu care gatim, si nu numai snacks-urilor consumate de la chiosc sau Fast Food. Astazi vom propune o lista de retete de coloranti alimentari, naturali, pregatiti de noi insine acasa.
Aceste retete sunt preluate din cartea 'Mai ieftin si mai bun' scrisa de Nancy Birnes. Eu nu le-am incercat inca deci dar par bune la prima vedere.
1-Sfecla 1 pahar, in stare proaspata sau conservate , apa cat sa acopere ,2 lingurite de otet
Sfacela se pune la fiert cu apa cat sa acopere pana se moaie, se scoate apoi din apa, se curata, se rade si se pasttreaza sucul pe care si-l lasa. Se adauga apoi sfecla taiata in sucul de sfacla si se tine 4 ore. Se stoarca apoi sfecla incat sa obtuinem 3/4 ceasca de suc in care se adauga si 2 lingurite de otet.
2-Coacaze rosii 1 cana , apa pentru a acoperi
Se fierb coacazele cu apa cat sa acopere pentru 2 ore, se paeaza piure in apa de fiert, se trec apoi prin sita si se foloseste astfel lichidul fiert.
1-1 cana de apa, 5 foi exterioare de ceapa galbena.
Se fierb foile de ceapa intr-un vas acoperit pana cand lichidul capata culoarea galben inchis.
2-1 cana de narcise galbene [ atasez fotografia ca sa nu incapa confuzii], apa cat sa acopere.
Se fierb acoperit timp de 2 ore, apoi se strecoara lichidul.
1-Jumatate de capatana de varza rosie tocatasi 1 cana de apa. se toaca varza si se fierbe acoperit cu apa cat sa acopere pana se moaie si devine verde inchis. Se strecoara lichidul care devine incet-incet albastru.
2-1 cana de afine, apa cat sa acopere. Se acopera cu apa sise fierb 30 de minute, dupa care se mixeaza in apa de la fiert si se trec apoi prin sita. Lichidul obtinut se foloseste pentru nuanta albastru inchis.
1 / 2 ceasca mure proaspete sau congelate.
Se mixeaza la blender si se trece prin sita. Sucul obtinut se foloseste fara fierbere.
1-Pelicule exterioare de la ceapa rosie. 5 foi de ceapa rosie la 1 cana de apa.
Se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoara si se raceste suculobtinut.
2- 1 cana de spanac tocat marunt si apa cat sa-l acopere. Se obtine la fel ca cel din fopile de ceapa.
1 ceasca boabe de cafea sau 10 pliculete de ceai .
Se acopera cu apa si se fierb fara capac 30 de minute.
IMPORTANT DE RETINUT! Asa cum am spus mai devreme, aceste reteta sunt preluate din cartea mentionata mai sus, si eu nu le-am incercat inca, deci este bine inainte de a le folosi sa faceti o mica incercare, sa nu imprumute gustul si mirosul legumelor folosite. Nimeni nu isi doreste o prajitura cu gust de ceapa. De asemeni personal am anumite rezerve in ceea ce priveste culoarea galbena obtinute din narcise despre care nu am stiut sa pana acum ca pot fi folosite in bucatarie si nu am nici o idee daca sunt toxice mai mult sau mai putin. De aceea este bine sa utilizati aceste retete cu precautiile de rigoare, de asemeni nu lasati la indemana copiilor sticlute, chiar si in cazul colorantilor obtinuti din fructe sau legume caci este vorba de solutii foarte concentrate.