Mastiha -Arborele de mastiha (Pistacia lentiscus)

Se extrage dintr-un arbore ce creste numai in insula Chios in Grecia,si este un codiment folosit la dulciuri sau bauturi .Este sub forma ei naturala o rasina care curge,apoi se intareste luand forma unui cristal alb care se recolteaza sub forma unor picaturi solide ce curg dupa ce coaja copacului a fost perforata.

poza reteta culinara

In antichitate era cunoscuta ca medicament fiind mentionate calitatile ei terapeutice in ca din anul 500 I.H.,de catre Herodot si Hipocrate.
Arborele de mastiha,ce apatine faimiliei Anacardaceae, este de forma unui arbust-tufis,care se dezvolta lent.Cultivare mastihei se poate face abia dupa 5 ani de la plantare,arborele crescand intr-o perioada de cca 40-50 de ani.
poza reteta culinara

Cultivarea acestui condiment nu este dificila,dar este migaloasa, fiind de obicei o ocupatie familiala pe aceasta insula.
Face parte din categoria acelor arome pe care ori le iubesti ,ori nu le poti suferi.Este folosita mai mult in industria alimentara decat in bucatarii,comercializandu-se si sub forma unui serbet cu adaos de mastica,care ii poarta si numele.De asemenea o mai gasim in prajituri,inghetate,ciocolate cu crema de mastiha si alte dulciuri.
Se mai foloseste si la prepararea unor bauturi,precum ouzo de mastiha.
poza reteta culinara

Este cunoscuta si pentru calitatile ei terapeutice.Mastiha are proprietati stomahice,antibacteriene,scade colesterolul.In industria farmaceutica se foloseste la fabricarea unor creme cu actiune dermatologica,pentru arsuri, ulceratii, etc.. Mestecata sub forma naturala,intareste dintii si improspateaza respiratia.
Se foloseste de asemeni si in industria cosmetica,unde o intalnim in pastele de dinti,sau in sampoane si sapunuri,unde da o aroma deosebita, iar iubitorii de mastica o mesteca ,precum guma.

Ultimele produse cu reduceri