Manganul,rolul si importanta sa in organism

Manganul este un element mineral esential nutritional, dar este si potential toxic.Manganul este prezent in cantitati mici in organism, intre 12 si 20 mg.Normele alimentare recomanda pentru maturi cantitatea zilnica de 2,5-5 mg de mangan.

Rolul manganului in organism
-regleaza cresterea si metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor;
-imbunatateste reflexele musculare
-favorizeaza functiile hepatice si pe cele renale;
-este necesar pentru o buna digestie si asimilare a hranei
-accelereaza arderile, ajuta la fixarea calciului, a fierului, precum si a vitaminelor;
-are rol in formarea oaselor;
-contribuie la prevenirea osteoporozei
-activeaza un numar mare de enzime, ca si sinteza colesterolului ;
-joaca un rol determinant in activitatea glandelor endocrine si in cea sexuala
- reduce iritabilitatea nervoasa
-stimuleaza memoria
Surse naturale de mangan
Alimentele cu continut ridicat de mangan sunt cerealele integrale, vegetalele verzi, sfecla, fasolea verde, nucile,telina, mazare, cartofi, morcov, nucile, alunele, ceaiul,bobul uscat, ghimbirul,afinele, coacazele, bananele, piersicile, prunele,cuisoarele ,cafeaua si ananasul.
Carentele de mangan si urmarile lor
Lipsa manganului conduce la o fragilitate a oaselor, eruptii, degenerarea organelor sexuale,avorturi, hipercolesterolemie, voma, greata,scadere in greutate si reducere a nivelului de triglicerid,scaderea masei corporale,convulsii, paralizii,aparitia de malformatii scheletice,zgomote in urechi si chiar surditate, dificultati in coordonarea miscarilor si anemie.
Factori care conduc la lipsa manganului in corp
Exista o legatura intre mangan si fier.Daca va aveti exces de fier, capacitatea asimilarii manganului se reduce si ca urmare puteti suferi de insuficienta de mangan.Dozele mari de calciu si fosfor pot inhiba absorbtia manganului; acelasi efect il au si celuloza si acidul fitic continute in tarate si fasole.
Atentie!!!Excesul de mangan
Excesul in administrarea de mangan reduce gradul de utilizare a fierului si poate cauza mari disfunctionalitati si slabiciune generala in cazul unor persoane.Pierderea poftei de mancare, halucinatiile, pierderea memoriei, somnolenta si durerile musculare sunt cateva dintre simptomele supradozarii cu mangan.

Ultimele produse cu reduceri