Molibdenul si rolul sau in organism

Molibdenul este un co-factor al unor enzime cu rol biologic important, reprezentand un oligoelement esential.Doza zilnica recomandata este de 75-250 micrograme variind de la o persoana la alta.Fixarea acestui oligoelement in organism este invers proportionala cu cea a proteinelor.

Rolul molibdenului in organism
Molibdenul actioneaza preventiv impotriva anemiei si asigura buna functionare a intregului organism
deoarece este necesar pentru activitatea a trei enzime,care participa la degradarea acizilor nucleici si a amino-acizilor si la eliminarea anumitor substante nocive. Astfel in mod indirect,intervine in degradarea acizilor nucleici uzati, in mobilizarea fierului aflat in rezervele hepatice, in arderea grasimilor sanguine, imbunatatirea metabolismului celular, formarea hemoglobinei, producerea de energie, in procesul de crestere, ca si in aparitia cariilor dentare etc.
Lipsa de molibden si urmarile sale
Carenta de molibden este rara, pana in prezent s-a constatat doar in legatura cu alimentatia artificiala[la persoanele care sunt hranite prin perfuzie]. In cazuri usoare cauzeaza instabilitate psihica (nervozitate), in cazuri severe produce simptome ale afectiunii sistemului nervos.
Surse naturale de molibden
Molibden se gaseste, in produse alimentare cum ar fi: coacaze negre, cereale nedecorticate, mazare si fasole,cereale integrale,legume verzi,lactate, maruntaiele.
Atentie!!!Excesul de molibden...
Doza mai mare de 40 de ori decat cantitatea recomandata zilnic reduce absorbtia cuprului si poate cauza carenta de cupru.Durere de articulatii, anemie, scaune moi si pierdere in greutate, toate pot aparea daca luati prea mult Molibden.Alta urmare a excesului de molibden este scaderea ritmului de crestere la copii.

Ultimele produse cu reduceri