Buna ziua! Astazi vom gati o mancare simpla, dar gustoasa si economica.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 500 gr naut uscat, 2 cepe, 1 lamaie, 1 ardei capia mic, 1 morcov mare, 1 legatura de marar, 100 ml ulei, 1 lamaie, [facultativ, daca nautul e prea vechi: 1 varf de cutit de bicarbonat], sare si piper negru.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1- Pentru inceput, se pune cateva ore in apa boabele de naut. Si mai bine ar fi sa le lasati toata noaptea si dimineata sa varsati apa si sa clatiti bine boabele, care se vor fi dublat in volum peste noapte, deoarece produc aceeasi fermentatie ca si fasolea.
2-Se pune apoi la fiert nautul pentru 60 de minute [daca e din conserva, atunci va fierbe numai 40 de minute], iar intre timp pregatim celelalte legume. Se taie rondele f. subtiri morcovii...
3-...se taie cubulete ceapa...
4-...si se calesc in ulei pana devin sticloase...
5-...apoi se adauga si ardeiul si se prajec impreuna.
6-Dupa 60 de minute [daca e vechi ramane tare ca alunele], daca nautul e inca tare, se adauga 1 varf de cutit de bicarbonat, apoi dupa 5 minute, se pune prajeala de ceapa, sare si piper negru. Dupa inca 5 minute, la sfarsit, se adauga mararul verde tocat.
Se serveste mancarea atat rece cat si fierbinte, si se stropeste in farfurie cu zeama de lamaie.
Pofta buna!