Buna ziua! Astazi vom pregati o mancare de dovlecei si ardei, care merge foarte bine si fara carne, ca o mancare usoara de vara ca fel principal, dar si ca garnitura la diverse fripturi sau gratare.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 5 dovlecei, 5 ardei capia mari, 2 cepe, 2 morcovi, 2 rosii mari, cimbru, 3-4 linguri de ulei, 1 kg carne [facultativ], 2-3 linguri cu fulgi de cartofi, sare , piper, cimbru. Eu am folosit carne de porc, dar merge foarte bine si cu carnea de pasare.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput spalam si portionam carnea, apoi o prajim in ulei pana o rumenim bine.
2-Scoatem carnea din ulei, si o punem apoi la fiert cu apa atat cat sa acopere, vreme de 1 ora.
3-Separat, curatam dovleceii si ii taiem felii de 1 cm grosime, curatam ardeii si ii taiem rondele groase, apoi curatam si taiem rondele foarte subtiri morcovii. Rosiile se curata de pielita si se oparesc 1 minut in apa clocotita daca este nevoie, dar mai bine alegeti rosii f. coapte, ca sa le decojim usor fara oparire. Ceapa curatat se toaca fin.
4-Cat timp fierbe carnea, rumenim in ulei dovleceii si morcovii.
5- Dupa ce s-au muiat putin se adauga si ceapa tocata fin si ardeii taiati rondele sau fasii groase.
6-Dupa ce s-au calit legumele putin si a fiert si carnea, se varsa apa scazuta [sa nu fie mai mult de o cana] in care a fiert carnea peste legumele din tigaie, si se fierb pana se evapora apa.
6-Catre sfarsit, taiem bucatele cu cutitul rosiile decojite. Eu le decojesc de oicei, dar nu inlatur semintele de rosii decat la mesele cu invitati.
7-La sfarsit adaugam si fulgii de cartofi si carnea, si amestecam pana se leaga mancarea.
8-Se mai tine pe foc cateva minute dupa ce condimentam dupa gust, amestecand sa nu se lipeasca, si se serveste fierbinte.
Extra sfat! Mancarea se poate servi si rece daca o pregatim fara carne, cum este mai indicat in lunile de vara.
Pofta buna!