Limba mielului cunoscuta in unele rtegiuni si sub numele de alior, boranta, laptele canelui, limba boului, mierea ursului, sau otratel, este o planta erbacee anuala, originara din Siria, naturalizata in regiunile mediteraneene, in aproape toata Europa, nordul Africii si Iran.
Tulpinile ating inaltimea de 60-100 cm si este acoperita cu perisori albi, tari, sunt ramuroase, scobite in interior si suculente. Frunzele sunt mari, ridate, de culoare verde inchis, ovale si ascutite la varf, de circa 5-15 cm lungime si 5 cm latime. Florile sunt mici, au culoare albastru stralucitor sau roz si forma de stea, cu cinci petale triunghiulare, distingandu-se de orice planta din aceeasi familie [Fam. Boraginaceae],prin staminele negre, proeminente, care sunt ingramadite in centrul florii. Produce o multime de seminte si astfel continua sa creasca si sa se raspandeasca prolific din locul in care a fost semanata sau plantata. In locuri cu climate blande, limba mielului infloreste pe tot parcursul anului. Fructul consta in patru nucsoare mici de culoare brun foarte inchis.
Se culege de preferinta in luna iunie si se folosesc florile si frunzele. Are o aroma usoara si proaspata asemanatoare cu cea a castravetelui, din acesta cauza are putina intrebuintare.Se foloseste mai mult in Europa Centrala la salate si sosuri,caci aroma se pierde prin fierbere si nu poate fi folosita la mancaruri.Putin mai populara este in Germania si Franta,in rest fiind folosita mai mult proprieatilor sale terapeutice.
Este mult mai valoroasa ca planta medicinala. Are actiune diuretica datorita sarurilor de potasiu, sudorific in stari de raceala si bronsite, este un cicatrizant datorita alantoidei, febrifug, sudorific, poate irita tubul digestiv, normalizeaza functionarea renala normala, favorizeaza eliminarea clorurilor, intareste memoria, euforizant, sedativ cardiac, depurativ-dezintoxicat, emolient.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni cutanate, afectuni respiratorii,boli renale, boli infecto-contagioase, boli de stomac, unele boli hepatice,in caz de crampe musculare, depresie (in special in menopauze), insomnie, memorie slaba, migrena, palpitatii cardiace, arterita, reumatism, guta, tulburari ovariene.
Uleiul de limba mielului, are efect antirid, creste elasticitatea pielii si imbunatateste tonusul dermei, fiind folosit in industria cosmetica, in special la prepararea produselor destinate tenurilor mature.