Lemnul dulce sau raculet ( Glycyrrhiza glabra) este o planta, perena, comuna in sudul Europei si in Orient, ale carei radacini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizata pentru aromatizarea dulciurilor si a bauturilor.
Planta,cunoscuta sub acest nume de lemn dulce sau radacina dulce in mai multe limbi,este originara din Asia,se presupune ca din China,fiind foarte raspandita si in India.
Lemnul dulce,este un arbust cu aspect de tufa care creste inalt de pana la 1,5 -2 m.Are frunze verde inchis,dispuse in 5-9 perechi de cate 2 ca si frunzele de salcam,flori papilionate, albastre-violet, in raceme alungite care pornesc de la subsuoara frunzelor.
Radacinile sunt oarecum cilindrice,si se cultiva la sfarsitul toamnei. Se curata bine si se lasa la uscat.Aroma sa este asemanatoare cu a anasonului,sau cu a feniculului,dar considerata mai puternica.Gustul este cald si dulceag,oarecum medicamentos.
In Europa de Nord,[mai ales in Germania ], se foloseste la fabricarea unro bomboane traditionale.In Asia, mai ales in tarile de origine,China,dar si India,se foloseste si la prepararea mancarurilor,in amestecuri de condimente de obicei.Dar valoarea sa condimentara paleste in fata virtutilor sale medicinale caci planta are actiune expectoranta, antiinflamatoare, emolienta, antispasmotica, laxativa usor, antihepatotoxica.
In Ayurveda,medicina traditionala indiana,este unul din cele mai vechi si mai puternice remedii.Mestecata,radacina de lemn dulce, usureaza durerile de gat caci are o gama larga de indicatii pulmonare, precum guturai, bronsita si tusea in general.Este flosita ca tratament pentru ulceratiile digestive, in fitoterapie se foloseste planta in gastrita si ulcer, dar si in tratarea hepatitei cronice si a cirozei. Poate ajuta si la ameliorarea colicilor abdominali.
Contraindicatii: pentru pacientii care sufera de hipertensiune, boli de rinichi sau gravidele se recomanda sa evite acest remediu deoarece exista posibilitatea scazuta ca doze mari si pe termen indelungat de lemn dulce sa cauzeze retentia de sodiu si o crestere a tensiunii arteriale.