Annatto - (Bixa orellana)

Annatto este originar din America de Sud, cel mai important producator si exportator fiind Brazilia,
Planta este un tufis cu frunze lucioase in forma de inima,floarea de annatto este de culoare alb-roz.Semintele de annatto au o culoare rosu-caramiziu,sunt prinse in capsule paroase si au un miros usor piperat cu aroma de nucsoara.
De la aceasta planta se folosesc semintele de culoare rosu inchis, pentru a aromatiza si a da culoare la diverse mancaruri.Annatto este un condiment slab parfumat.


Semintele se pot adauga cand mancarea este aproape gata. Se mai pot introduce si in apa fierbinte pana obtineti culoarea pe care o doriti ca sa colorati diverse sosuri sau orezul. Semintele se pot frige in ulei timp de cateva minute, pana ce acesta capata o culoare aurie. Semintele se arunca iar in uleiul rezultat poate fi fripta carnea sau legumele, care vor avea o culoare galben-maronie sau galben-aurie.Astfel se procedeaza in Caraibe. In bucataria mexicana se foloseste o pasta alcatuita din annatto si conservanti. Aceasta pasta se dizolva complet in grasime fierbinte, putand fi cu usurinta utilizata pentru a da culoare produselor marinate sau sosurilor. Pana de curand, in Europa annatto era folosit pentru a colora ciocolata, astazi fiind doar folosit pentru a da untului si branzei culoarea galben. In sud-estul Asiei aceasta planta nu este folosita foarte des, decat in Filipine.In Caraibe, semintele sunt de obicei prajite in grasime ,dupa inlaturarea semintelor, grasimea galben-aurie este folosita la prajirea legumelor sau carnii. Bucataria vietnameza foloseste uleiul de annatto pentru a da culoare la diverse aluaturi.
poza reteta culinara

Cu annatto poate fi imbunatatita culoarea unor amestecuri de nuca de cocos si curry.
Semintele se pastreaza in borcane ermetic inchise,intr-un loc intunecat si racoros, sa nu intre in contact cu aerul, umezeala si lumina.
Cea mai importanta utilizare a annatto astazi este de colorant alimentar, E160b.

Ultimele produse cu reduceri