Leusteanul (Levisticum officinale) este o planta perena comestibila, folosita ca si condiment in supe si in alte feluri de mancare.Originea plantei este controversata, parerile osciland intre Asia Centrala si zona Mediteraneeana. Planta poate creste pana la inaltimi de 2 metri si are flori galbene din care se vor forma semintele.Tulpina este groasa, tubulara.Frunzele sunt compuse, dublu sectate cu marginea foliolelor dintata. In plina vara leusteanul infloreste.Desi provine din regiune mai calde, leusteanul s-a adaptat de minune in Romania. Nu este deloc o planta pretentioasa, rezista atat la calduri excesive cat si la ingheturi. Este o planta perena, o planta cutivata in gradina traieste in medie 7-10 ani.De la planta se folosesc toate partile (frunze, seminte, radacina), frunzele fiind insa cel mai frecvent utilizate in bucatarie.Frunzele de leustean se pot recolta dupa nevoie, pe timpul verii, iar toamna se formeaza manunchiuri care se usuca si se pot pastra astfel tot timpul iernii, in saci de panza sau borcane. O metoda alternativa de pastrare este in borcane, presand bine frunzele verzi peste care se adauga multa sare de bucatarie. Ele rezista cateva zile la temperatura camerei si cca. 7-10 zile in frigider, ambalate intr-o punga de plastic.
Planta are si propietati curative numeroase,el este un adeÂvarat aliment-meÂdiÂcament, fiind utilizat ca adjuvant in tratarea anumitor boli.El este diuretic, carminativ, tonic sedativ, hipotensiv, expectorant, regulator al intestinului gros, emenagog. Se poate folosi sub forma de infuzii din frunze, din seminte sau sub forma de decoct de radacini.Leusteanul este bogat in vitaminele A, B si C. Contine, de asemenea, acizi organici, iar in radacina sa se gasesc grasimi si saruri minerale.