Busuioc - Ocimum basilicum

Planta erbacee, ce are tulpina paroasa, inalta de 20-60 cm, flori mici albe sau roz, placute la miros.Este o planta din genul Ocimum, familia Lamiaceae,originara din Asia tropicala.Busuiocul este foarte sensibil la frig , el crescand bine in conditii de caldura si umezeala. Genul Ocimum este larg raspandit în Asia, Africa si America Centrala si de Sud,dar si in Europa,mai ales in zona mediteraneeana; In timp ce varietatile comune de busuioc sunt considerate ca fiind plante anuale , altele sunt perene, cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez. Termenul de busuioc provine din limba greaca basileus.Planta infloreste din iulie pana in septembrie.

poza reteta culinara

Pe langa tipul de busuioc mediteraneean, cunoscut europenilor, mai exista o serie intreaga de alte varietati, cu diferite arome.Busuiocul indian are o aroma intensa, cumva iute,in China are un usor miros de cuisoare datorita eugenolului pe care il contine, iar in Thailanda exista o varietate cu o aroma de lemn dulce. Mai exista varietati de busuioc cu miros camforat, busuioc anason, busuioc scortisoara, si busuioc mexican care are o aroma complexa, foarte placuta cu un usor parfum de anason.
Diferitele varietati de busuioc au arome diferite datorita faptului ca planta contine un numar variabil de uleiuri esentiale care sunt combinate in diferite proportii de la un soi la altul.De la aceasta planta se folosesc drept condimente frunzele,atat proaspete cat si uscate.Totusi pentru a nu-si schimba savoarea inconfundabila este bine sa fie folosite in stare proaspata,dar se pot gasi in comert si uleiuri aromate cu busuioc.Dintre cele mai placute si aromate este specia care se cultiva in bazinul Marii Mediterane,care este un condiment indispensabil bucatariei italiene.In bucataria italiana sau greceasca,busuiocul este adesea combinat cu rosii, masline, capere si usturoi.In Europa se foloseste la aromatizarea sosurilor,pizzelor,fripturilor,mancarurilor cu carne dar si cu legume,a preparatelor de carne.Este foarte popular si in Asia,mai ales inVietnam si in Thailanda unde se cultiva 3 specii diferite de busuioc,fiecare folosit in mod diferit,dintre care una este specifica mancarurilor cu peste.In China se foloseste si la aromatizarea supelor,iar in Vietnam ,specia locala,se foloseste in special la mancarurile cu fructe.Exista si o bautura racoritoare asiatica care este aromata cu busuioc.
poza reteta culinara

Busuiocul,cunoscut popular si sub numele de vasileac,basileac, bosioc, borjolica, matacina, bosoioc, busiloc este si o planta medicinala cu multiple calitati terapeutice.El este un puternic diuretic, antiinflamator, carminativ , emolient, antiemetic ,tonic-amar, antiseptic,galactogog, antimicrobian si antifungic, antiseptic intestinal, pulmonar si renal, antiinflamator intestinal si renal.
Semintele de busuioc sunt folosite in Ayurveda,medicina traditionala indiana.

Ultimele produse cu reduceri