Rozmarinul - Rosmarinus officinalis

Rozmarinul este o planta medicinala folosita de mii de ani in tratamentul bolilor digestive dar mai este utilizat si ca planta ornamentala,sau condiment pentru diferite feluri de mancare,si in industria parfumurilor.El este originar din regiunile aflate in jurul Marii Mediterane si din Uruguay, fiind un arbust de climat subtropical.Numele rozmarin nu are legatura cu cuvantul roza sau cu numele Maria, ci deriva din latinescul rosmarinus, care literal inseamna roua marii.
Rozmarinul este o planta lemnoasa care face parte din familia Lamiaceae, la fel ca menta. Frunzele de rozmarin sunt verzi intotdeauna, au forma de ace lungi de 2-4 cm iar florile sunt albe,mov-albastrui sau roz.
Principalele tari cultivatoare sunt Spania, Franta, Italia, Tunisia, Maroc, fosta Iugoslavie si, mai recent, SUA si China.

poza reteta culinara

Gust ,aroma: puternic condimentat, acru-amarui .Poate fi folosit: la preparatele din carne, In special la cele din carne de oaie, la mancarurile italienesti, la cele din carne de pasare sau porc, la mancarurile de zarzavaturi. cartofi si peste, cat si la compozitia sosurilor.Se poate folosi prospat sau uscat,dat exista o mare diferenta intre cele 2 gusturi si este recomandat consumul rozmarinului,proaspat,verde.Este foarte folosit in Italia,Grecia si Franta.
Rozmarinul are efecte antioxidante.Se considera ca principalele substante active prezente in frunze sunt uleiurile eterice, care contin in special cineol, borneol si camfor, precum si tananti. Totodata, in frunze se gasesc flavonoide libere si glexozidate, triterpene si steroizi.
poza reteta culinara

Ca planta madicinala este recomandat pentru usurarea durerilor in colici abdominale, atenuarea durerilor menstruale, in guta, icter, insomnie, in cefalee, pentru calmarea nervilor, la prepararea produselor cosmetice, pentru ingrijirea pielii in calitate de astringent sau toner pentru ten, pentru regenerarea firului de par, pentru imbunatatirea digestiei, in obezitate, in afectiuni ale ficatului, gastrita, colesterolemie, pentru profilaxia aterosclerozei .
Atentie !!! Rozmarinul consumat in cantitati mari de carte femeile gravide, poate provoca avort. De aceea, moasele recomandau bai calde cu rozmarin, pentru a grabi expulzarea fatului, daca travaliul se desfasura prea lent.Nu se recomanda nici femeilor care alapteaza.

Ultimele produse cu reduceri