Angelica,iarba ingerilor (Angelica archangelica)

Cunoscuta sub denumirile de angelica, aglica, anghelina si buchinis, planta cuprinde circa 50 de specii.Cea mai valoroasa este Angelica archangelica, o planta erbacee de 1-2 m,cu un rizom gros, in forma de nap,din care se desprind radacini lungi,cu o tulpina robusta groasa, cilindrica si goala in interior.Are flori alburii, dispuse in umbrele mari, globulare, seminte cu gust astringent-aromat si frunzele sunt mari, dintate pe margini .

poza reteta culinara

Creste spontan in etajul montan si submontan, prin locuri stancoase si umede,dar fiind declarata monument al naturii, ocrotita prin lege, la specia spontana nu este admisa recoltarea, pentru a se evita disparitia ei din natura.Astfel este cultivata de o serie de tari exportatoare precum Germania, Franta, Belgia, Olanda si Polonia.
Angelica sau iarba ingerilor este planta care a fost cultivata in gradinile manastirilor inca din Evul Mediu, fiind recomandata pentru proprietatile sale medicinale si condimentare si pentru aroma deosebit de placuta, cu gust dulce-amarui.
Este populara in centrul si vestul Europei; frunzele proaspete sunt taiate si adaugate la supe, salate si feluri de mancare ce contin peste, in acelasi fel ca frunzele de patrunjel sau coriandru.Laponii fierb frunzele si radacinile de angelica in lapte, pregatind o mancare speciala, foarte aromata.La prepararea unor produse de cofetarie (dulceturi, prajituri, bomboane) se folosesc tulpinile verzi .Radacinile de angelica intra in tehnologia de preparare a unor bauturi alcoolice, mai ales lichioruri amare precum Chartreuse, Benedictine, Theriaque sau English bitter.
poza reteta culinara

In scopuri medicinale, de la angelica se folosesc radacinile, tulpinile, frunzele si semintele.
Angelica are proprietati stomahice, tonic-amare, aperitive, eupeptice, antibiotice, antiseptice, depurative, calmante ale durerilor gastrice, digestive, carminative, excitante ale poftei de mancare si ale secretiei hepato-pancreatice. Se disting si proprietati sedative ale sistemului nervos, antinevralgice, antiisterice, analgezice si antispastice, antireumatice, antiinflamatoare, diuretice, expectorante, cardiotonice, antiaritmice, energizante in anemie si convalescenta.
poza reteta culinara

Multiplele mijloace de vindecare a bolilor fizice si psihice cu ajutorul preparatelor din angelica explica denumirea sa de iarba a ingerilor,[a carei denumire de gen este conexa cu latinescul angelus - inger ,]fiind considerata inca din Evul mediu,un dar trimis din ceruri.
Angelica este contraindicata femeilor in perioada de graviditate, avand proprietati avortive.

Ultimele produse cu reduceri