Kaffir Lime [sau limeta kafru], apartine unei subspecii din familia lamiilor. E nativa din Asia de Sud-Est.Fructul nu este comestibil de obicei(sucul de la Kaffir Lime este foarte acru),dar se mai foloseste uneori ca si coaja lor.
Limeta kaffir este un arbust spinos care poate atinge 5 m inaltime si apartine familiei Rutaceae (familia citicelor). Arborele de lamaie kafru poate inflori oricand in timpul anului.Fructele de lamaie verde kafru au coaja cu multe protuberante si zbarcita.. Frunzele si petiolul mare au culoarea verde-inchis pe fata superioara si verde-deschis pe cea inferioara.
Frunzele uscate isi pierd aroma cam intr-un an, de aceea se pastreaza congelate.
Insa frunzele de Kaffir Lime sunt foarte apreciate in bucataria Tailandeza (si in alte tari din Asia de Sud-Est) pentru savoarea speciala de lamaie pe care o aduce in mancaruri. Aceasta aroma se lasa cel mai bine in mancare cand frunzele sunt rupte in bucati.Se foloseste in supe (hot & sour) si curry-uri.Frunzele au o aroma si gust puternic care nu poate fi inlocuite cu adevarat.
Kaffir Lime este si un arbore ornamental,ajungand in glastre pana la inaltimea de 2,5 m.
In Thailanda frunzele de kaffir se adauga la sampon ( pentru a preveni caderea parului) si sunt utilizate si ca deodorant.Ele aduc si alte beneficii de natura medicinala,fiind recunoscute si pentru puterea lor de detoxifiere a organismului,dar si pentru mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor.
Frunzele se recolteaza manual,ceea ce nu e tocmai usor datorita tepilor acestui arbust,ceea ce il face un condiment destul de scump si rar de gasit in super-marketuri.