Culantro numit si Coriandru Mexican este o planta perena care atinge inaltimi de 30-45 cm. Frunzele, lanceolate si oblanceolate,sunt lungi de 30 cm si late de 5cm, cu marginile zimtate si cu tepisori fini. Florile de coriandru mexican sunt mici si numeroase, de culoare lila-mov,si se aduna in ciorchini. Fructele sunt verzui, globulate, de 1,5 mm diametru.
Planta este nativa din insulele Caraibe. Astazi, a fost introdusa in mai multe parti in Sud Estul Asiei (Indochina, Malaysia, Indonesia). Sunt folosite de la aceasta planta frunzele proaspete aromate, foarte similare cu frunzele proaspete de coriandru;
La uscare, pierd mult din aroma, dar se pot depozita prin congelare (uneori sunt fin maruntite si congelate in formele pentru cubuletele de gheata).
Culantro apartine aceeleasi familii de plante ca si coriandrul [Apiaceae], dar forma plantei nu se aseamana prea mult. Cu toate acestea frunzele lungi, aspre au un parfum foarte asemanator cu aroma coriandrului si intradevar ele sunt sugerate ca un prim substituent sau alternativ. In Asia, este mai mult popular in tarile din Sud Estul Asiei peninsulare.
In Thailanda, Malaysia si Singapore este un condiment comun folosit impreuna cu sau in locul coriandrului si presarat peste supe, felurile de mancaruri si curry-uri. Poate fi deasemenea folosit pentru pastele Thai curry, in special, cand radacinile de coriandru nu sunt disponibile.