Iodul este unul dintre mineralele esentiale, precum calciul sau magneziul.Doua treimi din iodul existent in organism este concentrat in tiroida. Glanda tiroida - este o glanda endocrina ce cantareste 25-30 g - de formatie solida, situata chiar sub laringe.Principala functie a glandei tiroide este reglarea procesului metabolic.Formarea hormonilor glandei tiroide are loc cu participarea iodului
Rolul iodului in organism-iodul este implicat in principal in buna functionare a glandei tiroide
-joaca un rol decisiv in metabolismul tuturor celulelor
-joaca un rol decisiv in procesul de crestere si dezvoltare al multor organe, in special a creierului.
-Iodul intra in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, care mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular. Asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor.
Necesarul zilnic de iodO serie de organisme internationale au formulat propuneri cu privire la cantitatea zilnica recomandata de iod care pot varia cu mici diferente nesemnificative. Valorile medii ale acestei doze zilnice recomandate variaza mai ales functie de varsta dar si de alti factori:
- pentru copii cu varste pana la 7 ani: 90 micrograme (mcg)/ zi
- pentru copii cu varste intre 7 - 12 ani: 120 micrograme (mcg)/zi
- pentru persoane peste 12 ani: 150 micrograme (mcg)/zi
- pentru femei care alpteaza: 200 micrograme (mcg)/ziLipsa iodului din organism Lipsa iodului produce deficiente energetice care duc la imbolnavire. La femeile insarcinate, lipsa de iod creste riscul de avort spontan sau de a naste prunci cu deficiente mentale. La adulti, lipsa iodului afecteaza grav facultatile mentale, la copii apar deficiente in formarea sistemului nervos si osos etc.Simptomele lipsei de iod sunt din fericire destul de clare,precum:scaderea capacitatilor de munca mentala si fizica, somnolenta,paloarea pielii, irascibilitate si violenta, constipatii persistente, predispozitie la infectii virale, afectiuni cardiace, caderea si subtierea parului, fragilitatea unghiilor.Alimente bogate in iodIodul nu poate fi stocat in organism perioade lungi, de aceea avem nevoie de un aport constant si continuu. Printre alimentele bogate in iod sunt fructele de mare (contin mult iod): pestele, crevetii, crabii, calmarii, laminaria. Laminaria este cel mai ieftin si mai accesibil fruct de mare care contine iod. Din fericire, contine cea mai mare cantitate de iod. Unele fructe, precum kiwi, si unele legume, ca spanacul, contin destul iod si produse pe baza de drojdie de bere.
De asemenea, pentru a asigura necesarul de iod al organismului trebuie sa consumati sare iodata,dar nu uitati sa sarati mancarea la sfarsit,pentru ca prelucrarea termica distruge calitatile iodului.