Planta erbacee cu flori albe, rar galbui.Face parte din familia Umbelifere si se aseamana cu patrunjelul. Se folosesc frunzele , foarte aromate, (oarecum asemanatoare la gust cu frunzele de coriandru). Popular i se mai spune cherpar,asmatui sau asmatuc.

Frunzele sunt subtiri, ramificate, asemanator patrunjelului, doar mai mici ca marime. Florile au o culoare alba.Radacina este pivotanta, subtire, ramificata.Tulpina plantei ajunge la 70 de centimetri, la maturitatesi este acoperita cu perisori moi, mai ales in regiunea nodurilor..Semintele de hasmatuchi sunt foarte fine.

Planta creste in locuri umede si umbroase.Infloreste in lunile mai-iunie. Se rasadeste de la inceputul verii, pana in toamna.Hasmatuchi este o planta anuala. Se foloseste planta in stare proaspata, ainainte sa infloreasca.Tocata marunt se foloseste la mancarurile de cartofi, preparate de peste, tartine cu branza, preparate din carne de pasare, tocaturi, salate si ciorbe.
Hasmatuchi are insusirea de a diminua viscozitatea sangeluide asemeni are calitati: diuretice, depurative, stomahice, laxative, este antiseptic respirator, anticanceros, colagog datorita compozitiei chimice ulei eteric ompus din glicozidul apiina, metilcavicol, osmorizol, asmarizol, uleiuri grase, substante amare, vitamine B, C, saruri minerale.