Chimenul indian este o planta erbacee anuala, ce creste pana la 30 – 60 cm.Fructele sunt ovoidale, cenusiu maro; Semintele mai mici de 2 mm sunt similare cu semintele de telina in marime si forma.Acestea sunt folosite drept condiment si se comercializeaza de obicei intregi.

Apartine familiei patrunjelului,familia Apiaceae .Cele mai importante arii de cultivare sunt astazi Persia si India, dar specia este de mica importanta in comertul global.Chimenul indian nu este foarte des utilizat in zilele noastre; consumul lui este limitat la Asia Centrala si Nordul Indiei, in particular in Nord Vest (Punjab, Gujarat). Acesta se bucura de popularitate in tarile Arabice si se gaseste in berebere, un mix de condimente din Etiopia care arata mostenirea Indiana si Arabica.

Aroma puternica este intensificata prin prajire sau frigere si se poate combina cu cartofi sau peste. Legumele (linte, fasole) sunt totusi cele mai importante aplicatii; in India, unde aceste legume sunt consumate pe scara larga deoarece furnizeaza o sursa importanta de proteine pentru multi vegetarieni, ele sunt de obicei aromate cu unt ce contine chimen indian.Mai sunt folosite pentru aromatizarea unor produse de panificatie precum paine,biscuiti,chipsuri.

In tarile de origine ii sunt recunoscute si proprietatile medicinale si afrodisiace. Este intens folosit ca planta medicinala in medicina ayurvedica indiana,unde se foloseste foarte de des sub forma unei tincturi. Este utilizat mai ales in afectiunile aparatului digestiv.Este de asemenea iutilizat in medicamente contra tusei si a iritatiilor gatului .