Glucidele sunt alcatuite din carbon, hidrogen si oxigen,de aceea poarta denumirea de hidrati de carbon sau carbohidrati.Denumirea de glucide provine de la cuvantul grecesc glykos, ceea ce inseamna dulce.Glucidele constituie o sursa fundamentala de energie a organismului, in care sunt prezente sub forma glucozei.
Necesarul zilnic de glucide
Nevoia de glucide pentru individul normal este evaluata la 4-8 g/kg corp/zi, adica 55-65% din valoarea calorica globala.
Clasificarea glucidelor
Dupa structura chimica,glucidele se impart in:
- monoglucide (carbohidrati formati dintr-o singura molecula)
- oligoglucide (hidrati de carbon care au in structura lor 2-6 monoglucide)
- poliglucide (zaharide cu structura ramificata care pot contine zeci, sute sau mii de monoglucidice)
Surse naturale de glucide si principalele tipuri de glucide cunoscute
Sursele cele mai importante de glucide sunt: zaharul (100%), produsele zaharoase (60-90%), pastele fainoase (70-75%), leguminoasele uscate (50-60%), painea (50%), legumele si fructele (5-20%)
Cele mai cunoscute glucide sunt:
-Glucoza - care intra in compozitia a numeroase zaharuri;
-Fructoza - prezenta in miere si fructe
-Galactoza - intra in compozitia lactozei - zaharul laptelui
-Maltoza - prezenta in cereale.
-Zaharoza - care este zaharul obisnuit, compusa din doua molecule: unul de glucoza si altul de fructoza.
-Lactoza - zahar present in lapte si produsele lactate.
-Amidonul - il intalnim in alimentele de origine vegetala, mai ales cereale, legume uscate, tuberculi - de exemplul, cartofii - si anumite fructe, precum banana, castane
Glycogen - de origine animala, dar prea putin raspandit.
Celuloza - este prezenta in vegetale
Insuficienta glucidelor provoaca:
- dereglari metabolice care se caracterizeaza prin marirea procesului de oxidare a lipidelor endogene cu formarea corpilor cetonici
- intensificarea proceselor de gliconeogeneza cu descompunerea proteinelor din tesuturi, folosite ca sursa de energie si pentru sinteza glucozei.
Excesul de glucide in alimentatie
consumul exagerat este daunator, putand duce la instalarea obezitatii, dislipidemiilor si a diabetului zaharat. Cele mai daunatoare sunt conÂcentratele de glucide (zahar, produse zaharoase, gemuri, dulceturi etc), iar cele mai recomandabile sunt cele provenite din cereale, fructe si legume (de tipul amidonului).