Buna ziua! Astazi vom invata sa gatim ghiuvarlakia , un fel de perisoare, care se servesc de obicei cu iaurt, smantana, sau cu sos de ou si lamaie [avgolemono]. Reteta este raspandita atat in Turcia cat si in partea de N-E a Greciei, si este considerata a fi originara din localitatea Smirna.

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 750 gr carne tocata, amestec de vita si oaie de preferat [se poate folosi si amestec de vita si porc, sau toate trei], 100 gr gris, 4 linguri cu branza uscata de oaie data pe razatoare [se poate inlocui cu un cascaval uscat cu gust puternic, precum graviera sau parmezan], 2 oua mari sau 3 mici, 1 lingurita rasa de cimbru tocat verde, sau un varf de cutit uscat, 1 lingura de menta tocata marunt verde, sau 1 varf de cutit uscata, 1 ceapa nu prea mare, sare si piper negru.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput punem la fiert 2 litri de apa, apoi punem intr-un castron toate ingredientele.

2-Framanatam cu mana ca un aluat de cozonac, pana se omogenizeaza.

3-Cu mana uda, formam bile cam de 100 gr fiecare, ceva mai mari decat pesisoarele romanesti...

4-...si le dam drumul in , numai dupa ce a inceput sa fiarba. Le fierbem cca 30 de minute, si nu le scoatem pana nu se intaresc. [Datorita grisului sunt ceva mai tari decat perisoarele romanesti].

5-Le scaotem cu mana pe un platou, sau castron, si le servim fierbinti cu iaurt gras, sau smantana rece.

Reteta este pentru 4 portii. Pofta buna!