Deci dupa cum ati inteles in aceasta lectie de ocupam cu ornarea unui tort cu model japonez. Nu este vorba de o reteta japoneza, ci de un design asiatic, care este mai simplu decat pare in fotografie.

In lectia urmatoare voi posta si reteta. Este vorba de un tort cu dulceata de capsuni si frisca, imbracat in crema de ciocolata. Pentruornament am folosit flori din fondant alb si crengute din ciocolata elastica.
1-Pentru inceput , tortul gata montat, il imbracam in crema de ciocolata, niveland cu grija marginile si plafonul.

Este important sa ii dam o forma cat mai neteda si dreapta, folosind atata crema cat este nevoie. Este de preferat sa avem un strat de ciocolata mai gros pe alocuri decat trebuie, decat sa avem un tort stramb, in cazul in care blatul nu este perfect drept.

2-Dupa ce tortul este perfect neted si uniform 'imbracat' in ciocolata, curatam marginile platoului cu un servetel de hartie, apoi , il dam la frigider, si pregatim ornamentele.

4-Intr-un bol preparam ciocolata elastica , din 100 gr ciocolata neagra, si 50 gr miere.

Se dau la microunde 30-45 de secunde, dupa care se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza.

5-Se intinde ciocolata pe o planseta, apoi se lasa la racit.

6-Dupa ce s-a racit cat sa o putem prelucra cu mana, facem din ea 'macaroane' mai groase, ca niste sireturi, apoi le lasam sa se raceasca din nou caci se incalzeste repede de la mana.

Ciocolata se topeste mult mai usor decat ciocolata normala in mana, asa ca este bine sa o prelucrati repede cu mainile unse cu unt sau margarina.

7-Dupa aceea scoatem tortul din frigider, si lipim mai intai trunchiul...

...apoi 'macaroanele' de ciocolata, sub forma unor crengute ce rasar dintr-o creanga mai groasa.

8-Odata format 'ramurisul' dam tortul la frigidert, pana ce formam si floricelele .

9-Intindem foaia de fondant gata pregatita. Reteta de fondat am postat-o la pagina urmatoare http://retete-culinare-diverse.ro/news1158.html.3 , la lectia de gatit 20: CUM IMBRACAM UN TORT IN FONDANT.

Ca sa nu se lipeasca fondantul, am uns suprafata de lucru cu putin amidon, dar se poate si cu margarina, dar e putin mai greu de lucrat.
Foaia se intinde groasa de cca 3-4 mm.
10-Cu un cutter special pentru fondant, am decupat florile.
Se pot taia si fara cuter, cu un cutit mic, dar foarte ascutit, sub forma unor floricele cu 5 petale, c a cele desenate la gradinita, deci nu e prea greu, doar ca manaca mai mult timp.

Cuterul l-am cumparat de la un magazin cu produse ale firmei Wilton, de pe strada Patriei, in apropierea magazinului Cocor, si a costat 13 lei ceea ce mi se pare cam mult pentru o bucatica de plastic, dar in fine...
11-Floricele de fondant decupate, se pun la uscat, in paharute mici si rotunde, sau in orice forma din bucataria dv. care le poate da forma concava.

In fotografia de mai sus am folosit, niste cutiiute mici de plastic pentru bomboane, iar in cea de jos, le-a, asezat pe marginea unei tavi [nu cea mai inspirata alegere dar mai buna decat nimic.]

Se mai pot pune si in forme mici de hartie.
12- Dupa ce floricelele s-au intarit, cca 30-50 de minute, le atasam tortului.

...adica le lipim pur si simplu pe crema de ciocolata, intre ramurele.

Asa cum am mai spus, in lectia urmatoare postez si reteta.
Tortul se da la rece cateva ore.
Succes la decorat!