Familia plantei Zingiberaceae ,aceeasi cu a ghimbirului.
Galangalul,sau galanga,este originar din China unde este cunoscut sub numele liang-jiang.[Unele surse ii atribuie alta origine,dar cu siguranta provine din Asia].Este cultivat acum in Thailanda, Vietnam, Laos, Cambodgia, Malaezia si Indonezia.
Exista mai multe specii de galangal[sau galanga cum mai e numit],planta avand si mai multe denumiri stiintifice [Languas galangal ],ceea ce la un loc cu asemanarea sa cu ghimbirul contribuie crearea multor confuzii.
Galangalul este o planta tropicala ce creste pana la 2 m.Frunele sunt lungi de cca. 50 cm si late de 90 de cm. Florile sunt verzulii cu vinisoare e culoare rosu-inchis. Fructele sunt de culoare rosie. Rizomul ei asemanator ghimbirului si ca gust si ca forma sunt folosite drept condiment in Asia de sud-est.In majoritatea tarilor din Sudul Estul Asiei galanga uscata este folosita numai cand galanga proaspata nu este disponibila. Desi frunzele de galangal sunt aromate, sunt doar rareori folosite la asezonarea mancarurilor.
Este folosit mai mult in cadrul retetelor pe baza de peste la fel ca tamarindul, usturoiul, ardeiul iute si lamaia, dar si in cadrul retetelor cu carne.Se poate combina cu usturoiul, rezultand un efect culinar deosebit. Poate fi folosit proaspat dar si uscat si macinat,dar uscat isi schimba total gustul.Galanga uscata este mai picanta si dulce aromata,ceva intre ghimbir si scortisoara.Pudra de galangal este folosita ca ingredient in retetele de sosuri, supe,orez, soteuri, pui, porc si vegetale.
In tarile Vestice, cu toate acestea, galanga nu este bine cunoscuta, cel putin nu in zilele noastre; desi a fost un valoros condiment in Evul Mediu.II sunt totusi recunoscute calitatile de planta medicinala.