Fluorul in organism,lipsa fluorului si excesele

Fluorul este un mineral natural intalnit in apa si unele alimente.Fluorul se acumuleaza preponderent in oase si mai putin in carne.

Rolul fluorului in organism
Fluorul este un element cariopreventiv deoarece prin efectul sau antibacterian, fluorul stopeaza actiunea bacteriilor cariogene si inactiveaza enzimele.El nu poate trata cariile deja existente dar poate stopa aparitia altora,precum si gravarea celor deja existente.Este indicat in cazurile de intarziere a osificarii, in rahitism, osteoporoza, consolidarea fracturilor
Necesarul zilnic de fluor
Necesarul zilnic de fluor este de 1-2 mg, maximum 3 mg, doua treimi din acesta fiind asigurat din apa de baut si o treime din alimentatie.
Surse naturale de fluor
Sursele de fluor sunt sucurile carbogazoase, ceaiul verde si negru, vinul, berea - sau mancarurile precum pestele, fructele de mare,graul.
Lipsa fluorului din organism
Lipsa acestui element se manifesta prin aparitia cariilor si fragilitatea oaselor.Daca nivelul fluorului in organism este redus, trebuie sa consumati alimente mai bogate in aceasta substanta, sa folositi pasta de dinti fluorurata si sa va clatiti gura cu apa fluorurata pentru asigurarea sanatatii dintilor.
Factori care conduc la pierderea fluorului din organism
Aluminiul, ajuns in organism de pe suprafata vaselor de bucatarie, cat si cel continut de preparatele curative antiacide, poate imobiliza fluorul din alimente si reduce cantitatea asimilabila de fluor.
Atentie!Excesul de fluor...
Excesul de fluor poate fi daunator.Consumul excesiv de fluor poate avea efecte adverse si asupra oaselor atunci cand se acumuleaza la nivelul acestora, cauzand o debilitare grava a structurii osoase, care devine fragila si casanta.Alte simptome sunt functionarea proasta a rinichilor, dereglari fizice si psihice .Excesul de fluor la copii poate duce la o decolorare sau o patare a dintilor permanenti.

Ultimele produse cu reduceri