Fierul este o substanta minerala esentiala al carui scop principal este de a asigura transportul oxigenului. Este un element de esenta majora pentru organismul uman,materia prima pentru producerea hemoglobinei. Doar 8% din cantitatea totala de fier ingerat sunt absorbite, ajungand in circuitul sangvin. In organismul unui adult cu greutatea de 75 kg se gasesc in medie 4 g de fier.
Rolul fierului in organism-Rolul cel mai important al fierului in organismul uman este legarea si transportul oxigenului atmosferic.
-Joaca un rol important in dezvoltarea organismului
-Creste rezistenta fata de imbolnaviri
-Reda tonusul pielii
-Combate senzatia de oboseala
-Fierul este indispensabil in metabolismul adecvat al vitaminelor B.
-Ajuta la sinteza ADN-ului.
-Este implicat in functia reproducerii.Necesarul zilnic de fierNecesarul zilnic de fier al organismului variaza in principal in functie de varsta, sex si nivel nutritional. Capacitatea organismului de a asimila si utiliza fierul depinde de nevoile fiecarei persoane, in diverse etape ale vietii.Necesarul zilni este urmatorul:
Copii intre 1-6 ani - 6-7 Mg pe zi
Copii intre 6-10 ani - 8-9 Mg pe zi
Copii intre 10-13 ani - 10-12 Mg pe zi
Adolescenti ( 13-18 ani) - 13- 16 Mg pe zi
Femei - 15 - 16 Mg pe zi
Barbati - 9-10 Mg pe zi
Femei insarcinate - 20 Mg pe zi, iar in ultimul trimestru de sarcina 25 - 30 Mg pe zi
In cazul bebelusilor, specialistii sunt de parere ca fierulpoate fi administrat incepand cu varsta de 6 luni, in scop profilactic pentru a preveni anemia. Acest lucru mai are si beneficiul de a reduce riscul de aparitie a afectiunilor la nivelul cailor respiratorii precum si a infectiilor la nivel intestinal. [Sursa
www.ifeel.ro ]
Valori normale ale fierului:
- Barbati = 0,90-1,50 mg/l (90-150 ug sau gamma/100 ml)
- Femei = 0,8 - 1,40 mg/l (80 - 140 ug sau gamma/100 ml).Factori care conduc la eliminarea Fe din organism-cafeina elimina fierul si alte minerale (calciu, magneziu, zinc) de aceea nu depasiti doua cesti de cafea zilnic
- acidul tanic prezent in ceaiul negru si medicamente pe baza de tetraciclina.
Cum putem reduce pierderea fierului din organismE bine sa stim ca vitamina C mareste absorbtia fierului in organism imbunatatind efectele pozitive ale suplimentelor cu fier,dar dieta sanatoasa este cel mai simplu mod de a ne reface rezervele de fier. Nu trebuie sa va lipseasca din farfurie salata de leurda, untisorul, papadia, spanacul, germenii de graul incoltit, carnea slaba (vitel, iepure, pasari de curte), drojdia de bere, pestele slab.
Carenta de fier in organism si urmarile eiCarenta de Fe poate produce multe consecinte serioase, boala cea mai frecventa fiind anemia feripriva. In carenta de Fe scade semnificativ numarul celulelor T aflate in organism, deci eficacitatea raspunsului imunitar este scazuta. Semnele carentei sunt: oboseala, astenie, scaderea puterii de concentrare, caderea parului, paliditatea, scaderea apetitului.[Sursa www.sakura-center.ro] .Deficienta grava de fier poate cauza unghii casante, inflamatii la colturile gurii, atrofierea gustului si o limba incarcata, iar in cazuri extreme pot aparea dificultati in a inghiti, date de aparitia unor formatiuni in gat si pe esofag. La copii, lipsa de fier produce intarzieri in dezvoltarea cognitiva si sociala, reduce performanta scolara.Atentie!!!Un aport prea ridicat de fier poate fi daunator, mai ales pentru copiii mici. La adulti poate accelera fenomennul imbatranirii si poate creste riscul infarctului miocardic.
Daca hemoglobina este sub 80% la barbati si sub 70% la femei, medicii prescriu suplimente cu fier. Totusi, daca tratamentul nu este facut in paralel cu dozarea regulata a fierului in sange, excesul de fier poate avea numeroase efecte negative: constipatie, dureri abdominale, greata puter nica, voma sau chiar diaree cu sange. Doze prea mari de fier cresc riscul de aparitie a variate tipuri de cancer si chiar a maladiei Parkinson, sustin cercetatorii. Dozele zilnice de fier necesare difera de la copil, femeie sau barbat. [Sursa http://stiri.acasa.ro ]Alimente bogate in fier[FE]Principalele surse naturale de fier sunt: cerealele integrale, fasolea,ficat, splina, spanacul, carnea de vita,morcovi, spanac, soia, si galbenusul. Cerealele sunt una dintre principalele surse de fier in alimentatia zilnica.Cantitati mari (ceva mai greu asimilabile) contin radacina de patrunjel, smochinele, stafidele, caisele uscate, urzicile, cartofii fierti in coaja, migdalele etc.SpeciaÂlistii recomanda consumul zilnic de alimente imbogatite cu fier, asa cum sunt cerealele. [Sursa www.avantaje.ro]