Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc (un kilogram - un kilogram si jumatate ). Aproximativ 99% din cantitatea de calciu din organism este depozitata in oase si dinti. Restul de 1% se gaseste in fluidele corpului.Pentru a mentine un nivel optim de calciu in organism este nevoie de un aport adecvat de calciu in alimentatie.Calciul este un mineral necesar pentru prevenirea osteoporozei si mai nou un adevarat mineral miracol care favorizeaza scaderea ponderala, amelioreaza depresia si anxietatea asociate cu sindromul premenstrual si controleaza presiunea arteriala.
Diverse forme de calciuCalciul carbonic - contine 40 mg de calciu la 100 mg calciu carbonic. Din acesta, doar 10% se absoarbe, adica 4 mg
Calciu fosfat - contine 39 mg calciu la 100 mg calciu fostat. Din acesta, doar 10% se absoarbe, deci 3,9 mg
Calciu lactat (lactic) - contine 37 mg calciu la 100 mg calciu lactat. Din acesta, se absoarbe 33%, adica 12,2 mg
Calciu citrat - contine 21 mg calciu la 100 mg calciu citrat. Din acesta, 50% se absoarbe, deci 10,5 mg
[Sursa www.doctor.info.ro]Rolul calciului in organism-functia de baza a calciului este de mentinere a structurii scheletului osos
-mentine o buna stare de sanatate a dintilor.
-calciul ajuta la contractia muschilor si a inimii (pentru ca si inima este un tip de muschi
- ajuta in procesele de coagulare si transmiterea impulsurilor nervoase.
-ajuta in tratamentul insomniilor
-calciul reduce riscul cancerului de colon si al aparitiei altor tumori in sistemul digestiv, atat la barbati, cat si la femei, potrivit unui vast studiu realizat in Statele Unite
-calciul este esential si pentru secretia hormonala.
- este responsabil pentru activarea functiilor enzimelor.Necesarul zilnic de calciuIn functie de varsta necesarul zilnic de calciu variaza foarte mult.
De la 1 la 10 ani : 800-1200 mg
11-24 de ani : 1200-1500 mg
Femeile intre 25-50 de ani : 1000 mg
Barbatii intre 25-65 de ani : 1000 mg
Femeile la menopauza : 1000-1500 mg
Barbatii peste 65 de ani : 1500 mg [Sursa www.gradinamea.ro]Factori care conduc la pierderea de calciu din corp-dietele bogate in proteine pot cauza eliminarea calciului prin urina. Proteinele de origine animala cresc acest risc mai mult decat proteinele din plante. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care cei care adopta o dieta vegetariana tind sa aiba oasele mai puternice decat cei care manca carne.
-cofeina creste rata de eliminare a calciului prin urina
-dietele bogate in sare la fel
-alcoolul impiedica absorbtia si asimilarea calciului
-utilizarea de diurectice, acestea eliminand Ca prin urina
-excesul de fibre
-greutatea corporala, sub limitele normaleCum putem reduce pierderea e calciu din organism-Apa minerala poate incetini pierderea de calciu din oase.
-Exercitiile fizice, o viata activa, incetinesc degradarea oaselor si sunt unul dintre cei mai importanti factori in sanatatea oaselorAtentie!!!-Intoxicarea cu calciu poate aparea in cazul consumului pe termen lung de cantitati excesive (peste 3000 mg). Simptomele intoxicatiei pot fi: constipatie, iritabilitate, dureri de cap, insuficienta renala.
-De asemenea, daca urmezi vreun tratament, ai grija ca suplimentele de calciu sa nu interactioneze cu alte medicamente. De exemplu, suplimentele de calciu pot reduce absorbtia tetraciclinei, fierului sau medicamentelor pentru tiroida. De asemenea, orice medicament care trebuie luat pe stomacul gol nu trebuie sa fie luat impreuna cu suplimentul de calciu.[Sursa http://sanatate.ele.ro]
-Pentru a fi asimilat de organism si folosit eficient in procesul metabolic, calciul are nevoie de asocierea cu alte cateva vitamine si minerale: vitamina D - a carei sinteza se face spontan prin expunerea la soare; vitamina A - 'ascunsa' in special in catina si legumele colorate in galben-portocaliu (morcovii, de exemplu); vitamina C - depozitata indeosebi in macese, citrice, patrunjel si alte zarzavaturi verzi; magneziu.Carenta calciului in organism si urmarile eiSemnele carentei de calciu: deoarece calciul este responsabil cu transmiterea influxurilor nervoase, cel mai pertinent semnal al carentei acestui mineral este aparitia unei senzatii de amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor, precum si contracturi musculare (asa-numitii carcei). Formele mai avansate ale lipsei de calciu se traduc in tulburari de ciclu menstrual, dar mai ales in osteoporoza, carii dentare, unghii si par friabil, oboseala generalizata. In cazul lipsei severe de calciu apar palpitatii, o stare permanenta de iritabilitate psihica, senzatia de lipsa de aer, insomnii, lentoare in vindecarea ranilor, tulburari de dinamica sexuala la barbati si frigiditate la femei. La randul lor, copiii au de suferit pe termen lung daca se confrunta cu lipsa de calciu deoarece aceasta carenta atrage dupa sine rahitismul si tulburari de crestere. [Sursa www.revistamagazin.ro]Alimente bogate in calciuUnele dintre cele mai cunoscute surse de calciu sunt produsele lactate, ca de exemplu iaurtul, branza, laptele. Un pahar de lapte pe zi asigura organismului aproximativ 300 mg de calciu, mult mai convenabil si mai usor de baut, avand in vedere ca pentru aceeasi cantitate de calciu in corp, ar trebui sa mananci jumatate de kg de branza.Multi nu stiu insa, ca soia, susanul, portocalele, brocolli sau fasolea contin calciu la fel de mult ca si laptele!!Fasolea verde intareste oasele, fiind o excelenta sursa de calciu si un inlocuitor de succes al laptelui in alimentatia celor vegetarieni sau celor alergici la lapte care sufera de asa zisa intoleranta la lactoza.Telina, spanacul, napii sunt iarasi surse bogate in calciu!Semintele de susan contin si proteine, cu 50% mai mult decat se afla in carne. Aceste seminte de susan, sunt foarte bogate in calciu si inlocuiesc cu succes laptele, in cazul celor vegetarieni si nu numai.O alta sursa de calciu foarte importanta se gaseste in cereale: graul,orez integral (brun), orz. mei, secara, porumb.[Sursa http://grupuri.cere.ro]