Reteta de eclere, nu este deloc complicata, dar cere destul timp si rabdare pentru cei grabiti. Reteta aceasta am pregatit-o pentru Craciun, si pentru ca am copt mai multe eclere decat cerea reteta si mi s-a terminat crema, am umplut restul de eclere [vreo 8-9 ] cu crema de la tortul diplomat. Va anunt ca primele aceastea s-au mancat si toata lumea mai voia. Pentru cine este curios am postata crema de diplomat folosita de mine la aceasta pagina http://retete-culinare-diverse.ro/news1146.html.3
Pentru aceasta reteta avem nevoie de
-aluat: 500 gr faina, 8 oua, 300 gr margarina, 500 gr apa
-crema de ciocolata [foarte satioasa]: 900 ml lapte, 8 linguri cu varf zahar, 1 plic budinca de cacao, 100 gr apa, 1 lingura de supa cu varf cu gelatina praf, 250 gr ciocolata de menaj
-crema de cacao [mai usoara si mai economica] : 2 plicuri budinca de cacao, 1 lingura cu varf gelatina praf, 1 lingursa cu varf cacao [optional], 10 linguri de zhaar, 1 l de lapte
-glazura de caca0: 500 gr zahar pudra din comert, 1 lingura cu cacao, 5-6 linguri cu apa.
Puteti alege ce crema va place, pentru ca prima crema este mai cremoasa, eu pe aceasta am ales-o dar nu este deloc economica.
Daca doriti sa urmariti pozele si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput se taie 2 folii mari de hartie de copt, la dimensiunea tavii de copt, apoi se ung cu margarina. Din aceasta reteta se obtin 2 tavi mari de eclere. Daca doriti, puteti pregati numai jumatate de reteta.
Se pune apa la fiert cu margarina. Dupa ce a dat in clocot, se da deoparte si se toarna toata faina odata. Se amesteca pana se obtine un aluat ca o mamaliga groasa, apoi se lasa la racit.
2-Dupa ce s-a racit, se adauga ouale unul cate unul si se framanta dupa fiecare in parte, daca le punem pe toate odata, nu se mai omogenizeaza aluatul si raman cocoloase.
3-Dupa ce am framantat bine aluatul ne spalam pe maini, apoi muiem palmele intr-o cana cu apa, si formam cu mana eclerele alungite de forma unei sarmale. Inainte de a forma eclerele, se incinge cuptorul la 220 grade.
Daca va vine mai usor, puteti pune aluatul intr-o punga de nylon din care veti taia un colt, pentru a sprita eclerele sau puteti sprita eclerele dintr-un cornet special pentru aluat.
4-Nu este nevoie sa fie perfecte, deoarece la cuptor isi dubleaza dimensiunile, si se rotunjesc frumos.
5-Se pun eclerele la distanta unele de altele in tava de copt.
6-Se da tava la cuptorul gata incins, si se tine pana se rumenesc bine la culoare.
7-Eclerele trebuie sa fie ruginii si nicidecum palide. Daca se intampla sa se 'desumfle' dupa ce le-am scos din cuptor inseamna ca nu s-au copt destul.
8-Se taie eclerele in 2 pe lung dupa ce s-au racit, si se umplu cu crema pe care o veti alege.
9-Pentru crema cu ciocolata se pune la fiert laptele [numai 800 gr] cu zaharul. Separat rupem ciocolata de menaj bucatele, desfacem budinca in 100 gr lapte care ne-a ramas, si gelatina in 100 gr apa fierbinte,in care amestecam pana se topeste.
10-Cand laptele a dat in clocot, turnam budinca desfacuta in 100 gr lapte, si amestecam 1 minut, pana se ingroasa crema.
11-Stingem focul, si adaugam ciocolata de menaj. Amestecam pana se topeste, apoi turnam si gelatina desfacuta in apa. Se da crema la rece, si se umplu eclerele dupa ce s-au racit.
12-Pentru glazura de cacao, amestecam 500 gr de zahar pudra cu 1 lingura cu varf de cacao si 5 linguri de apa. Apa o turnam cate o lingura, ca sa nu iasa glazura prea moale.
13-Glazura trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai moi, iar eclerele trebuie unse pe loc, altfel glazura prinde pojghita si incet-incet se intareste. Se toarna pe fiecare ecler cu o lingurita si se intinde rapid, apoi se lasa putin pana se intareste glazura.
Se dau la frigider.
Pofta buna!