Ce este degradeul de ciocolata? Este un desert pe baza de ciocolata, smantana si gelatina care se serveste rece dupa ce s-a inchegat, in felii subtiri .
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 200 gr. ciocolata alba de menaj, 200 gr ciocolata de menaj cu cacao, 4 linguri cu zhaar pudra, 1 lingura cu gelatina praf [ 1 lingura cu varf], 80 ml apa fierbinte, 400 gr smantana , 150 ml lapte gras, daca se poate condensat, 1 paharel de tuica plin cu cognac, 1 lingura de ness praf sau granule.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Se amesteca pe foc ciocolata de menaj cu cacao rupta bucatele cu laptele si cu lingura cu ness.
2-Dupa ce s-a topit ciocolata, adaugam smantana si amestecam pana se omogenizeaza, apoi se lasa la cald sa nu se intareasca.
3-Se pune pe foc mic amestecand incontinuu ciocolata alba de menaj, cu 1 lingura de zahar pudra, cu 75 gr de lapte si cu paharelul de cognac, si se amesteca pana se topeste total. Se poate sa fie necesar sa batem putin cu telul intrucat compozitia este mult mai moale.
4-Dupa ce s-a topit, se lasa de asemeni la cald, apoio se trece la prepararea gelatinei. Se incalzeste la microunde apa , apoi cat e fierbinte inca se adauga gelatina si se topeste total.
5-Ne uitam cu atentie la nivelul gelatinei din ceasca , apoi adaugam peste ciocolata albe cca 2/3 din gelatina topita, si peste ciocolata neagra, restul de o treime. Daca nu impartim exact gelatina nu conteaza prea tare, caci oricum o sa se intareasca destul ambele creme.
6-Tapetam o tava de chec cu folie de aluminiu, apoi luam cu lingura si adaugam in straturi una peste alta cremele, alternand o lingura de ciocolata albe, cu una de ciocolata cu cacao, pana epuizam toata ciocolata, apoi cu grija sa nu se amestece, dam tava la frigider.
7- Este bine sa se tina peste noapte, si sa se taie a doua zi. Se scoate din tava dezlipind marginile si tragand folia de aluminiu din parti. Daca nu aveti folie de aluminiu, puteti uda un servet de bucatarie cu apa clocotita, apoi infasurati in jurul tavei, ca sa se topeasca putin pe margini, atat cat sa se dezlipeasca, nu mai mult. Apoi se rastoarna pe un platou si se serveste feliute, pe farfuriute de dulceata.
Pofta buna!