Este o planta raspandita in Asia si Africa.Cei mai mari producatori de cardamom negru sunt Nepal, Bhutan si India,de unde se presupune ca isi are si originile. Face parte din familia Zingiberaceae (familia gingerului).
De la aceasta planta se folosesc semintele,dar se comercializeaza capsulele intregi.Este mai bine sa fie intregi; macinat, cardamomul negru isi pierde savoarea.Intr-un loc uscat, inchis ermetic, ferit de lumina,in pastaie nedesfacutăa cardamonul negru isi pastreaza
calitatile cel mult un an.
Cardamomul negru are o aroma proaspata, dar de asemenea si putin afumata.Cardamomul negru este, in majoritatea cartilor, descris ca un substituent inferior al cardamomului verde, dar acest lucru nu este adevarat.
In India, cardamomul negru are domeniul lui specific de aplicatie si chiar daca cele doua sortimente sunt adesea inlocuite intre ele, varietatea neagra este considerata superioara pentru felurile de mancare condimentate si rustice, in timp ce cardamomul verde este mult mai preferat de bucataria Imperiala (Mughal) cu amestecul subtil si dulce de arome.Cu toate ca exista mai multe specii de cardamom negru, cu pastai de marimi diferite, de la 2 cm ( A. subulatum, din Nepal pana in nordul Vietnamului), la mai mult de 5 cm ( A. medium, China), gustul lor nu difera prea mult.
In afara de utilizarea in bucataria indiana (si nepaleza), nu este prea cunoscut, dar are importanta locala in sudul Chinei. Acolo, semintele sunt un ingredient optional pentru pudra celor cinci condimente . Cardamomul negru este folosit in tocanele fierte mult timp la foc mic, cum ar fi cele cu carne de vita, alaturi de alte condimente uscate, cum ar fi scortisor (cassia), anason stelat, cuisoare, galangal mic, nucsoara si lemn dulce.