Buna ziua! Astazi vom invata mai mult un mod mai deosebit de servire, din punct de vedere estetic vorbind, a unei creme usoare, vanilate pe baza de ou si lapte. Se poate servi in cupe, ornate cu dulceata , sau in foaie de napolitana.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 500 ml lapte, 2 oua intregi, 60 gr faina, 5 linguri de zahar, 1 baton de vanilie [eu am folosit un pliculet cu vaniilie lichida de la dr. Oetker], dulceata de capsuni cca 200 gr [sau alta dulceata la alegere], 2 foi de napolitana mici, sau 1 foaie mare, 125 gr unt.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput punem pe foc la fiert laptele [numai 400 ml], cu cele 5 linguri de zahar. Separat batem faina cu restul de lapte si cu cele 2 oua, pana se obtine o pasta groasa asemeni smantanii. Daca folosim in baton de vanilie, il punem la fiert odata cu laptele, daca folosim vanilie la pliculet, o adaugam catre sfarsit.
2-Dupa ce laptele a dat in clocot, turnam tot amestecul de ou, lapte si faina, si amestecam repede cu telul, sau cu o furculita sa nu se faca cocoloase si sa nu se lipeasca., pana se leaga crema. Cca 1 minut.
3-Dupa ce crema s-a legat, o dam deoparte, apoi punem in crema calda si bucata de unt de vaca, si amestecam pana se topeste. Cand crema se raceste, untul se va intari, dar daca doriti o crema pufoasa, atunci lasati crema de ou sa se raceasca bine apoi incorporati in ea untul batut spuma separat.
4-Intindeti crema cat e calda inca peste foaia de napolitana...
5-...apoi intindeti deasupra si dulceata de capsuni.
6-Rulati cu grija, caci foaia e foarte subtire, apoi dati la frigider. Daca ati amestecat untul direct in crema calda, foaia de napolitata se va muia imediat. Daca ati asteptat sa se raceasca crema, atunci foaia de napolitana, se va muia in cateva minute.
7-Dupa cateva ore in care s-a racit la frigider acoperita cu folie de plastic [altfel se va intari la exterior], se scoate si se taie bucati mari. Foaia de napolitana este doar un pretext. Ea este foarte subtire, si deci nu se va putea taia rulada felii caci si crema este destul de moale.
8-Dupa ce am pus bucatile pe farfurie, si le-am ornat cu cate o felie de ananas care merge foarte bine cu aceasta reteta [sau cu boabe de dulceata, sau alte fructe din compot], stropim farfuria cu picaturi de dulceata...
9-...apoi cernem deasupra f. putin zahar pudra, atat cat sa formam un decor frumos.
Pofta buna!