Buna ziua! Astazi vom invata o reteta de cozonac cu crema de gris si mac.
Pentru aceast aluat avem nevoie : 400 gr faina, 100 gr zahar, 100 ml lapte, 2 oua, vanilie, lamaie, 1 pliculet de drojdie, 50 gr margarina.
Pentru crema avem nevoie de : 200 gr mac, 150 gr zahar, 200 ml lapte, 3 linguri gris fin macinat.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput pregatim maiaua . Muiem maiaua in 2 linguri de apa, cu un varf de cutit de zahar si putina faina [cca o lingurita]. Amestecam si lasam cca 20 de minute sa verificam daca se umfla. Dupa ce s-a umflat, punem faina intr-un castron, facem o gropita in mijlocul ei si turnam maiaua. Separat topim zaharul in laptele cald si batem spuma albusurile cu un praf de sare.
2-Dupa ce am turnat maiaua si laptele indulcit in care am amestecat galbenusele si esentele, framantam cu grija adaugand putin cate putina margarina topita si albus de ou batut. Framantam apoi 25-30 de minute, si acoperim apoi bolul pe care il dam la cald, acoperit cu un servet curat.
3-Trecem apoi la prepararea cremei. Se pune in laptele dulce macul, apoi se fierbe amestecand sa nu se lipeasca.
4-Dupa cca 10 minute, adaugam in ploaie, pe foc, si grisul si amestecam pana se intareste, apoi tragem crema deoparte.
5-Se lasa crema la racit. Intre timp, daca aluatul a crescut, ungem cu ulei sai cu faina o suprafat de lucru, apoi intindem aluatul in foaie de cca 1-1,5 cm. Punem crema deasupra si o intindem cu o furculita.
6-Rulam cu grija cozonacul, si apoi il asezam intr-o tava unsa cu margarina. Eu am folosit forma de guguluf.
7-Il mai lasam la cald apoi inca 20-30 de minute, sa mai creasca putin in volum, apoi dam tava la cuptor la 190 de grade cca 50-60 de minute.
8-Este gata cand se desprinde de pe margini si se aureste putin deasupra.
9-Se taie dupa ce s-a racit.
Daca doriti, puteti in ultimele 5 minute de coacere, sa ungeti cozonacelul cu albus de ou si sa il presarati cu mac si zahar tos, pentru un design mai placut.
Pofta buna!