Buna ziua!Astazi vom pregati o supa picanta de vitel, cu arome exotice intr-un amestec de condimente deloc obisnuit pentru bucataria romaneasca. Testati-o cu incredere, e o reteta nemaipomenita care din pacate nu-mi apartine mie ci prietenei mele, Katerina.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 1 kg carne de vitel, 2 cartofi potriviti, 2 dovlecei potriviti, 1 ceapa, 1 morcov, 1 lamaie [numai zeama], 1 lingura de piper negru boabe, 5-6 boabe de ienibahar proaspat, 3 cubulete de ghimbir proaspata [de cca 1 cm], 1 varf de cutit nucsoara macinata, sare.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru in ceput spalam carnea de vitel, o curatam de pielite daca e cazul, o portionam si o punem la fiert la foc potrivit pentru 1 ora si jumatate. Daca e vorba de o vita batrana poate fierbe si 3 ore. Nu uitati sa inlaturati spuma care se formeaza la inceputul fierberii.
2-Cat timp fierbe supa ne ocupam de zarzavaturi. Curatam, spalam si taiem in rondele foarte subtiri morcovii. curatam si taiem cubulete mici ceapa.
3-Taiem cartofii curatati si spalati in cubulete mici...
4-...iar dovleceii ii curatam apoi ii taiem in rondele mari [le taiem in doua daca sunt mult prea mari dovleceii].
5-Dupa o ora si jumatate de fiert, punem peste carnea de vitel si legumele. Toate odata. Daca cartofii sunt taiati cuburi mici,morcovii rondele fine si dovleceii in bucati mari, punem fara frica toate legumele odata, si astfel vor fierbe la un loc, fara sa ne fie frica sa nu se terciuiasca dovleceii pana fierb morcovii s.a.m.d. Pentru ca mie imi place in mancare sa las ceapa taiata mare, procedez la fel si pentru supe, dar cine doreste poate pune ceapa taiata in 4, cu tot cu codita, ca sa o poata indeparta cu usurinta dupa ce a fiert, si si-a lasat gustul.
6-Intr-un final, cand legumele sunt aproape fierte, se adauga condimentele. Ghimbirul se taie si se pune pe o scobitoare, apoi ii dam drumul in supa. Dupa ce supa este gata, se scoate si se arunca ghimbirul. Boabele se pot pune intr-un saculet de tifon sau panza, care de asemeni poate fi indepartat la sfarsit, dar cine doreste poate pune boabele direct in supa, care va fi mai aromata in felul acesta. Eu asa procedez de obicei.
7-L sfarsit se sareaza si se serveste fierbinte. Se stropeste cu zeama de lamaie in farfurie ,dupa gustul fiecaruia, dar se poate servi si fara lamaie.
Pofta buna!