Astazi ne vom ocupa cu putin intarziere si de cozonaci. Am facut 2 cozonaci rotunzi anul acesta , si pentru putina variatie, nu am mai rulat umplutura de nuca cu cacao, ci am facut buline vizibile la suprafata cozonacului.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 4 oua, 600 gr faina, 150 gr zahar, 200 ml lapte, 125 ge margarina, 1 plic de drojdie uscata, 1/2 esenta de rom, 1/2 esenta de vanilie, 1 lingurita de coaja de lamaie rasa, 1/4 lingurita de sare.
Pentru uns cozonacii: 1 lingura de apa, 1 lingura zahar tos, 1 lingura cu mac si putina margarina pentru uns tavile.
Pentru umplutura: 300 gr nuci macinate, 50-70 gr cacao [dupa gust], 150 gr zahar pudra, putina apa care se toarna cu lingurita [una cate una adica, incat sa formeze o pasta tare.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput se pregatesc materialele, care trebuie sa fie la temperatura camerei cand ne apucam de preparat cozonacul.
2-Se cantaresc cu grija toate, apoi trecem la pregatirile preliminare. Intre timp se amesteca cu 2 linguri de apa calduta, jumatate de lingurita de zahar si 1 lingurita de faina, pliculetul cu maia uscata, apoi se lasa la dospit. Se incalzeste laptele putin, apoi se amesteca cu zaharul si cu esentele pana se topeste zaharul.
3-Separat se separa albusele de galbenusuri...
4-...apoi se freaca galbenusele cu putina sare.
5-Albusele se bat spuma tare.
6-In mijlocul fainiii, se face o gropita, in care se varsa maiaua, apoi galbenusele...
7-...si cate putin lapte, timp in care amestecam sa se omogenizeze repede aluatul.
8-Se adauga albusul batut spuma, apoi se framanta sa se incorporeze bine si acesta.
9-Margarina topita, se adauga cate putin timp in care framantam aluatul sa se incorporeze si margarina [adica 4-5 minute numai].
10-Se acopera apoi aluatul cu un stergar curat, apoi se lasa la dospit cca 40-60 de minute, la loc cald si ferit de curent.
11-Aluatul trebuie sa creasca in castron, cel putin de doua ori, urmand sa mai creasca inca si in tava.
12- Separat se macina nucile, apoi se amesteca cu cacaoa si zaharul pudra, adaugand cate o lingurita de apa[ nu mai mult sa nu se topeasca zaharul pudra], si ata cat sa obtinem o pasta vartoasa si tare.
13-Cu palma se formeaza mici cilindri, pe care ii modelam precum plastelina.
14-Se toarna aluatul in 2 tavi [eu am folosit rotunde din pur capriciu], pe care le ungem din abundenta cu margarina, apoi se infig din loc in loc, bastonasele din pasta de nuca cu cacao.
Tava era cam mare pentru cata cantitate aveam la dispozitia, dar o sa creasca la cuptor de 3-4 ori asa ca nu ma ingrijorez.
15-Se dau la cuptor la 170 de grade pentru 15 minute, dupa care se inteteste focul la 190 de grade pentru inca 40-45 de minute. Se scoate din cuptor dupa 50 de minute si se incearca cu o scobitoare, prin metoda clasica. Daca scobitoarea e curata, atunci cozonacul e gata. Daca este gata cozonacul, formam un sirop dintr-o lingura de zahar tos si 1 lingura de apa, cu care ungem cozonacul.
16-Il presaram apoi cu mac, si il mai dam la cuptor inca 5 minute.
17-Daca va plac cozonacii mai rumeniti, atunci in cele 5 minute mai intetiti putin focul la grill, la cca 200 de grade. Mie imi plac mai albi, deci i-am lasat asa.
Privit de sus, cozonacul arata de parca ar avea buline. Avantajul acestui model este ca il poti incarca la propriuzis cu umplutura cat de multa, si tot o sa creasca frumos, daca e buna maiaua. Daca este prea multa umplutura cand il rulam , atunci este greu si nu mai creste frumos. Nu uitati! pentru ca un cozonac sa fie reusit, trebuie sa creasca de cel putin 3 ori la cuptor.
Pofta buna si Paste fericit tuturor!