COZONAC NEFRAMANTAT CU BULINE - lectia de gatit 82

Astazi ne vom ocupa cu putin intarziere si de cozonaci. Am facut 2 cozonaci rotunzi anul acesta , si pentru putina variatie, nu am mai rulat umplutura de nuca cu cacao, ci am facut buline vizibile la suprafata cozonacului.

COZONAC NEFRAMANTAT CU BULINE

poza reteta culinara

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 4 oua, 600 gr faina, 150 gr zahar, 200 ml lapte, 125 ge margarina, 1 plic de drojdie uscata, 1/2 esenta de rom, 1/2 esenta de vanilie, 1 lingurita de coaja de lamaie rasa, 1/4 lingurita de sare.
Pentru uns cozonacii: 1 lingura de apa, 1 lingura zahar tos, 1 lingura cu mac si putina margarina pentru uns tavile.
Pentru umplutura: 300 gr nuci macinate, 50-70 gr cacao [dupa gust], 150 gr zahar pudra, putina apa care se toarna cu lingurita [una cate una adica, incat sa formeze o pasta tare.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput se pregatesc materialele, care trebuie sa fie la temperatura camerei cand ne apucam de preparat cozonacul.
poza reteta culinara

2-Se cantaresc cu grija toate, apoi trecem la pregatirile preliminare. Intre timp se amesteca cu 2 linguri de apa calduta, jumatate de lingurita de zahar si 1 lingurita de faina, pliculetul cu maia uscata, apoi se lasa la dospit. Se incalzeste laptele putin, apoi se amesteca cu zaharul si cu esentele pana se topeste zaharul.
poza reteta culinara

3-Separat se separa albusele de galbenusuri...
poza reteta culinara

4-...apoi se freaca galbenusele cu putina sare.
poza reteta culinara

5-Albusele se bat spuma tare.
poza reteta culinara

6-In mijlocul fainiii, se face o gropita, in care se varsa maiaua, apoi galbenusele...
poza reteta culinara

7-...si cate putin lapte, timp in care amestecam sa se omogenizeze repede aluatul.
poza reteta culinara

8-Se adauga albusul batut spuma, apoi se framanta sa se incorporeze bine si acesta.
poza reteta culinara

9-Margarina topita, se adauga cate putin timp in care framantam aluatul sa se incorporeze si margarina [adica 4-5 minute numai].
poza reteta culinara

10-Se acopera apoi aluatul cu un stergar curat, apoi se lasa la dospit cca 40-60 de minute, la loc cald si ferit de curent.
poza reteta culinara

11-Aluatul trebuie sa creasca in castron, cel putin de doua ori, urmand sa mai creasca inca si in tava.
poza reteta culinara

12- Separat se macina nucile, apoi se amesteca cu cacaoa si zaharul pudra, adaugand cate o lingurita de apa[ nu mai mult sa nu se topeasca zaharul pudra], si ata cat sa obtinem o pasta vartoasa si tare.
poza reteta culinara

13-Cu palma se formeaza mici cilindri, pe care ii modelam precum plastelina.
poza reteta culinara

14-Se toarna aluatul in 2 tavi [eu am folosit rotunde din pur capriciu], pe care le ungem din abundenta cu margarina, apoi se infig din loc in loc, bastonasele din pasta de nuca cu cacao.
poza reteta culinara

Tava era cam mare pentru cata cantitate aveam la dispozitia, dar o sa creasca la cuptor de 3-4 ori asa ca nu ma ingrijorez.
poza reteta culinara

15-Se dau la cuptor la 170 de grade pentru 15 minute, dupa care se inteteste focul la 190 de grade pentru inca 40-45 de minute. Se scoate din cuptor dupa 50 de minute si se incearca cu o scobitoare, prin metoda clasica. Daca scobitoarea e curata, atunci cozonacul e gata. Daca este gata cozonacul, formam un sirop dintr-o lingura de zahar tos si 1 lingura de apa, cu care ungem cozonacul.
poza reteta culinara

16-Il presaram apoi cu mac, si il mai dam la cuptor inca 5 minute.
poza reteta culinara

17-Daca va plac cozonacii mai rumeniti, atunci in cele 5 minute mai intetiti putin focul la grill, la cca 200 de grade. Mie imi plac mai albi, deci i-am lasat asa.
poza reteta culinara

Privit de sus, cozonacul arata de parca ar avea buline. Avantajul acestui model este ca il poti incarca la propriuzis cu umplutura cat de multa, si tot o sa creasca frumos, daca e buna maiaua. Daca este prea multa umplutura cand il rulam , atunci este greu si nu mai creste frumos. Nu uitati! pentru ca un cozonac sa fie reusit, trebuie sa creasca de cel putin 3 ori la cuptor.
Pofta buna si Paste fericit tuturor!

Ultimele produse cu reduceri