Originar din Egipt si zona mediteraneeana, chimionul (Cuminum cyminum) este folosit in bucatarie ca planta condimentara,in medicina populara dar si in cantitati mic in parfumuri. E prezent in Egipt de 5000 de ani,si a a fost mentionat si in Biblie..Fructele lui sunt atat de mici, incat sunt confundate cu semintele. Chimionul - Cuminum cyminum (in engleza Cumin) nu este acelasi lucru cu Chimenul-Carum Carvi (in engleza Caraway).Este incorect si foarte multi fac aceasta confuzie in diverse publicatii. Plantele seamana foarte mult si la fel si fructele lor care sunt confundate,dar care au arome diferite.
Planta creste de cca 30 de cm,rar ajunge la 50 de cm si infloreste in iunie sau iulie.Fructele pot fi folosite intregi dar si sub forma de pudra,dar isi pierd o parte din aroma.Chimionul este bogat in ulei volatil, ulei gras si proteine.Aroma sa este iute si puternica,si nu este indragita de toti.
Fructele sunt folosite ca ingrediente in mancare in Mexic si India,unde este foarte popular mai ales in amestec cu coriandrul, precum si ca remedii antice, in medicina Ayurveda.In nordul Europei este unul dintre cele mai folosite condimente.Exista multe retete in intreaga lume care folosesc ambele condimente in combinatie,atat chimenul cat si chimionul.Chimionul se foloseste cu precadere in panificatie,dar si in supe,mancaruri de carne si de legume,carnati,bauturi...
Aplicatiile sale sunt foarte asemanatoare cu ale chimenului ceea ce explica inca odata confuzia dintre cele 2 condimente.Bautura cunoscuta sub numele de Kummel contine atat chimen cat si chimion.Chimionul se poate gasi in comert atat la raioanele de condimente cat si in farmacii.Ca planta medicinala are importante proprietati terapeutice.Chimionul amelioreaza indigestia si durerile de cap asociate, problemele de ficat, obezitatea, circulatia deficitara si acumularea de fluide.Stimuleaza pofta de mancare.