Cimbrul de gradina (Satureja hortensis L.)

Cimbrul de gradina a fost adus la noi cu mai bine de doua mii de ani in urma, din Imperiul Roman, unde era la mare cinste.Este o specie anuala, erbacee. Radacina este pivotanta, puternic ramificata, de 20-40cm lungime, lignificata la baza. Ramificatiile sunt alterne, pubescente, cu nuanta violacee. Frunzele sunt lanceolate, sesile, glabre, situate opus pe tulpina. Florile au corola bilobata, de culoare violacee cu diferite nuante.Infloreste din iulie pana in octombrie.Partile utilizate ale plantei: partile aeriene inflorite,ca si ramurelele infrunzite.Cimbrul se culege si se usuca la loc curat incepand din luna iunie si pana in august, cel mai bine este sa il culegeti pe vreme frumoasa si insorita , sa il legati in buchetele si sa il atarnati cu susul in jos intr-un loc uscat si ferit de razele soarelui.Este unul dintre cele mai folosite condimente din tara noastra alaturi de piperul negru.Este utilizat la prepararea sosurilor, fripturilor, mancarurilor cu carne sau cu legume,salatelor si carnatilor.

poza reteta culinara

Dar cimbrul nu este numai un condiment foarte apreciat ci si o planta medicinala,cu multiple aplicatii.El este antiseptic antiinfectios, antibacterian, calmant, tonic, carminativ, antiseptic, expectorant si astringent.Combate infectiile intestinale, inflamatiile si poate fi folosit cu mare succes in mult mai multe afectiuni.

Ultimele produse cu reduceri