Boia de ardei (Capsicum annuum) - Paprika

Boiaua de ardei[paprika] este un condiment sub forma de praf obtinut prin pisarea anumitor specii de ardei, Capsicum annuum,[intotdeauna de culoare rosie], cu gust diferit,de la dulce la foarte iute.Pentru o paprika foarte iute, nu se indeparteaza nervurile ardeilor, intrucat prin indepartarea nervurilor se scade iuteala si se obtine o paprika dulce, aromata. La noi in comert exista doua soiuri distincte de paprika (boia de ardei): dulce si iute.

poza reteta culinara

Capsicum annuum, este o planta erbacee, ramificata, cu inaltimea de 1-1,5 metri. Ramurile de la baza plantei sunt adesea lignificate. Frunzele verzi-inchis pe fata si verde-deschis pe dos sunt asezate alternativ pe ramuri. Florile sunt albe, solitare si dau nastere fructelor numite la fel ca si planta.Acestea,[ardeii] pot fi mici si rotunzi (din Spania si Maroc), sau ascutiti, in forma de con (din Ungaria si California). Sunt mai mari si mai putin iuti decat ardeii iuti ,din care se prepara alt condiment asemanator,praful de chilli. Boiaua se produce din ardei copti pana se inrosesc.
Este folosita in bucataria din intreaga lume.Boia se strica repede schimbandu-si gustul de aceea trebuie cumparata in cantitati mici. Boiaua de ardei se pastreaza in recipiente ermetice in locuri ferite de lumina soarelui, umiditate si caldura.
poza reteta culinara

In bucataria ungureasca paprika se imparte in 4 categorii cu diverse grade de iuteala,fiind unul dintre ingredientele de baza ale vestitului gulas din bucataria ungureasca, unde se folosesc urmatoarele feluri de paprika: boia speciala (kulonleges), boia delicatesa (csemege), boia dulce si nobila (edesnemes) si paprika roz (roza).
Exista si o boia de ardei afumata, produsa in regiunea spaniola La Vera din ardei uscati natural si afumati cu fum de lemn de stejar. Aceasta boia de ardei de calitate superioara, este un ingredient de baza pentru carnati Chorizo.Exista si un sos chorizo pe baza de paprika,cunoscut in intreaga lume.
Este foarte des ultilizata la diverse tocane,dar trebuie adaugata la sfarsit si nu prajita prea mult intrucat contine o cantitater mica de zahar care poate da amareala mancarii daca e prajita[fiarta] prea mult.Prajitul de boia in ulei incins este deci o procedura delicata, care accentueaza aroma dar care nu trebuie sa dureze mai mult de cateva secunde.
poza reteta culinara

Este folosita in amestecuri de condimente la un loc cu piperul negru,nucusoara,scortisoara,cuisoare dar si chimen,cardamon si coriandru.Un amestec de condimente din Asia Centrala care include boia este baharat, o compozitie extrem de iute care provine din tarile din jurul Golfului Persiei. Paprika este un condiment folosit aproape la toate tipurile de mancare preum supe,salate,sosuri,muraturi,fripturi si gratare,mancaruri cu carne sau mancaruri cu legume,preparate din carne,branzeturi, bauturi .
Pe langa proprietatile sale culinare, ardeiul iute are si efecte terapeutice printre care cel mai puternic fiind acela de stimulare a intregii activitati digestive.
Poate fi utilizat si extern in cazul unor afectiuni precum: reumatism, crampe musculare sau lumbago, ca adjuvant in tratarea alcoolismului cronic sau ca afrodisiac.
Ardeii iuti (Capsicum annuum) sunt plante anuale excelente pentru a fi plantate atat vara in gradina cat si ca plante ornamentale in interiorul locuintelor.
Atentie!!! Nu se recomanda consumul de paprika iute in cazul afectiunilor cardiace, alergiilor, astmului sau hipertensiunii arteriale.

Ultimele produse cu reduceri