Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantA erbacee, originara din America de Sud, din regiunea Muntilor Anzi, cultivata pentru tuberculii ei bogati in substante hranitoare. Cartoful a fost descoperit in Peru, de catre spanioli, la jumatatea secolului 16, apoi a fost adus in Europa.
Cartoful mai contine o cantitate mica de provitamina A, vitamina K -cunoscuta pentru actiunea sa antihemoragica si antianemica, sulf - care combate excesul de seboree si fier - care amelioreaza calitatea hemoglobinei.
-contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat reumaticilor si artriticilor.
-inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul.
-calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive.
2-Pentru arsuri solare, ungem cu suc de morcovi, zona suferinda.
3-Negi: se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza.
2-Pentru un ten iritat: amestecati un cartof fiert [piure] cu lapte si o lingura de ulei. Lasati sa actioneze cca 15 minute, apoi clatiti.
Cartofii vor fi consumati cu prudenta, respectand ratia de hidrati de carbon recomandata de medic, in cazul persoanelor cu diabet.
Mare atentie necesita alegerea cartofilor. Cartofii cruzi, cu coaja verde sunt foarte toxici. Ei produc deranjamente intestinale, voma, dureri abdominale si de cap, probleme circulatorii sau respiratorii.