CARTOFII - PROPRIETATI MEDICINALE, INFORMATII NUTRITIONALE, CURA DE CARTOFI

Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantA erbacee, originara din America de Sud, din regiunea Muntilor Anzi, cultivata pentru tuberculii ei bogati in substante hranitoare. Cartoful a fost descoperit in Peru, de catre spanioli, la jumatatea secolului 16, apoi a fost adus in Europa.

Valoarea nutritiva a cartofilor
100 grame cartofi: Calorii 90, Apa 80 g, Proteine 1,5 g, Carbohidrati 19,7 g, Fibre 1,3 g, Potasiu 330 mg, Fosfor 30 mg, Magneziu 18 mg, Calciu 6 mg, Vitamina C 9 mg
Cartoful mai contine o cantitate mica de provitamina A, vitamina K -cunoscuta pentru actiunea sa antihemoragica si antianemica, sulf - care combate excesul de seboree si fier - care amelioreaza calitatea hemoglobinei.
Propretatile medicinale ale cartofilor
-dezintoxica organismul, datorita continutului sau bogat in potasiu [daca sunt gatiti pe aburi]
-contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat reumaticilor si artriticilor.
-inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul.
-calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive.
Leacuri din traista bunicii
1-Pentru afectiuni ale pielii precum exeme, arsuri, degeraturi, etc..se rade o cantitate suficienta de cartofi cruzi si se aplica pe locul respectiv, in amestec cu o lingurita de miere sau ulei de masline, lasind sa actioneze cel putin doua ore. Se schimba cataplasma in timpul zilei, pina la vindecarea completa. [Pecinginea de ex., trece cu cartof crud, dat prin mixer, se lasa 10 minute, apoi se clateste.]
2-Pentru arsuri solare, ungem cu suc de morcovi, zona suferinda.
3-Negi: se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza.
Masti cosmetice cu cartofi
1-Pentru obtinerea unui ten proaspat: luati un cartof crud pe care il curatati si-l taiati felii dupa care va stergeti fata cu ele;
2-Pentru un ten iritat: amestecati un cartof fiert [piure] cu lapte si o lingura de ulei. Lasati sa actioneze cca 15 minute, apoi clatiti.
Contraindicatiile consumului de cartofi
Cartofii consumati in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.
Cartofii vor fi consumati cu prudenta, respectand ratia de hidrati de carbon recomandata de medic, in cazul persoanelor cu diabet.
Mare atentie necesita alegerea cartofilor. Cartofii cruzi, cu coaja verde sunt foarte toxici. Ei produc deranjamente intestinale, voma, dureri abdominale si de cap, probleme circulatorii sau respiratorii.

Ultimele produse cu reduceri