Rosiile sunt una din principalele culturi din gradina de legume, datorita proprietatilor fructului, care e un aliment foarte valoros, prin continutul de substante hranitoare.
Rosiile isi au originea in America, fiind cultivata in trecut din Peru pana in sudul Mexicului.
In anul 1540 rosia a inceput sa fie cultivata in toata Europa si s-a adaptat foarte bine la climatul mediteraneean fiind adusa de catre spaniolii in Europa la in ceputul secolului saisprezece.
Se cunosc mai multe tipuri de rosii, printre care soiurile Aurora, Bizon, California, Florida, Harbinger, Humbert, Maiak, Pitica de Odesa, Plovdiv. Cele mai intalnite sunt Rosiile Prunisoare, Rotunde, Inima-de-bou si Cherry.Valoarea nutritiva a rosiilor
100 gr de rosii contin: proteine 1,1 %, glucide ,43 %, lipide 0,3 %, calorii 25.
Rosiile contin vitaminele A, B [mai ales B6], C, E. Dintre minerale, cele mai mari cantitati sunt de calciu, fier, magneziu,zinc, sodiu si potasiu, de asemenea rosiile sunt cea mai bogata sursa naturala de Licopen.
Licopenul,pigmentul natural care da culoarea rosie a tomatelor, este si un antioxidant puternic. Rosiile galbene se mai numesc si gogonele si sunt bogate in caroten.Proprietatile terapeutice ale rosiilor
-previn aparitia bolilor de inima prin continutul mare de salicilati.La populatiile mediteraneene care consuma frecvent tomate, incidenta bolilor vasculare este de 2-3 ori mai redusa, iar media de viata este mult mai ridicata decat in rest.
-rosiile pe care le mancati pe parcursul vietii influenteaza vitalitatea creierului la batranete datorita continutului de licopen [sursa cea mai importanta este de departe constituita de rosii, mai ales prelucrate ' pasta de tomate, sos de rosii si rosii in bulion]
-licopenul ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, mai ales in cazul batranilor si al copiilor
-licopenul previne si anumite boli ale prostatei precum si infertilitatea masculina
-au proprietati antiinflamatoare [mai ales in cazul ficatului]
-au efect in infectii urinare si calculi renali
-ajuta la detoxifierea organismului
-combat constipatia avand efect benefic asupra transitului intestinal
-se folosesc in tratamentul cosmetic impotriva tenului acneic.
-un consum regulat de rosii, previne si aparittia cataractei.
-gripa si infectiile respiratorii - sunt prevenite, si odata ce au aparut, se vindeca mai usor, atunci cand este consumat suc de rosii.Cura de rosii
-consumand piure de tomate cu 16,5 mg de licopen zilnic, timp de 21 de zile, capacitatea antioxidanta a sangelui a creste spectaculos. Deteriorarea adusa materialului genetic (ADN) al celulelor de catre radicalii liberi scade cu 33%
-Nu mai putin de 90% din continutul rosiei este apa biologica, usor asimilabila de catre organismul uman, ceea ce le face ideale in curele de slabire.Leacuri din traista bunicii
-Pentru infectiile urinale cronice beti in timpul mesei 200 ml suc de rosii, extras proaspat, cu storcatorul sau cu mixerul, diluat cu apa de izvor. Evitati alcoolul, inclusiv vinul.
-Pentru digestie lenesa (atonie gastrica) puteti face cure in care la fiecare masa, in care salata de rosii sa reprezinte 30-40% din cantitatea de hrana consumata. Asocierea cu ardei gras sporeste efectul drenor al rosiilor si faciliteaza eliminarea.Contraindicatii
Multe dintre rosiile de pe piata, fie ca sunt cultivate in Romania fie ca sunt importate, contin reziduuri de pesticide, nitriti si nitrati, substante ce pot fi periculoase pentru sanatatea consumatorului.Aceste tomate sunt tratate cu hormoni de crestere, pentru a se dezvolta foarte repede, si cu substante chimice, pentru a fi ferite de daunatori.iar altele sunt ameliorate genetic tocmai cu scopul de a nu se altera foarte repede pe rafturile supermarketurilor.
Cu exceptia alergiilor, rosiile nu prezinta contraindicatii dar trebuie sa fim atenti la calitatea lor.
EXTRA SFATURI
-alegeti roasiile cu codita, astfel isi vor pastra mai mult timp gustl si prospetimea.
-nu bagati la frigider rosiile necoapte. In camara se vor coace dar la frigider nu.
-daca toamna tarziu alegeti rosii verzi, si le depozitati in camara pe un raft,invelite fiecare in parte in hartie de ziar, se vor coace lent [cam in toiul iernii] si puteti avea parte de trufandale toata iarna.