Astazi vom gati o reteta destul de banala, dar foarte gustoasa. Este vorba de cartofi frantuzesti, sau ceea ce intelegem noi prin cartofi frantuzesti, adica o budinca de cartofi cu branza si cremwusti.
De ce zic ce intelegem noi prin cartofi frantuzesti? Pentru ca atunci cand am fost in Cipru si in Grecia, de cate ori comandam cartofi frantuzesti ne aduceau cartofi pai. Foarte pai, aproape chipsuri, asa ca nu stiu exact daca noi sau ei gresim, sau daca ambele retete se numesc cartofi frantuzesti.
Pentru acesta reteta avem nevoie de 300 gr cascaval taiat feliute subtiri [eu am folosit Leerdamer dar puteti folosi orice cascaval va place], 200 gr cremwusti, 300 gr iaurt, 6 oua, 1 kg de cartofi,sare, piper negru, optional - 2 linguri de parmezan fin ras 1 lingura de pesmet si margarina pentru uns tava.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Se spala cartofii bine de pamant, apoi se pun la fiert cu tot cu coaja in apa rece. Se fierb pana se inteapa usor cu furculita, apoi se scot si se lasa la racit cu tot cu coaja. Se spala apoi se fierb 4 oua pana se intaresc [cca 7 minute].
2-Dupa ce s-au racit cartofii, ii curatam de coaja si ii taiem in rondele groase de cca 1 cm.
3-Se taie apoi si cremwustii in rondele la fel de subtiri.
4-Se unge cu margarina din belsug o tava rotunda cu diametrul de 32 cm, se tapeteaza cu pesmet, apoi se aseaza jumatate din feliile de cartofi asemeni tiglelor pe acoperis.
5-Se presoara deasupra jumatate din rondelele de cremwusti apoi se astern si jumatate din feliile de cascaval una cate una.
6-Se curata ouale fierte, apoi se taie rondele peste cartofii din tava, apoi se astern pe randul restul cartofilor, apoi cremwustii si in final cascavalul ramas.
7-Separat se bat cele 2 oua ramase cu iaurtul, cu piper negru dupa gust si sare.
8-Se varsa ouale batute cu iaurt peste cartofii din tava.
9-Se presoara cu parmezan ouale.
10-Se da tava la cuptor la cca 185 de grade pentru 30-35 de minute. Este gata cand a prins o pojghita aurie deasupra.
Se serveste fierbinte ca aperitiv, dar si ca fel principal.
Pofta buna!