Tarhonul Mexican este o planta care creste pana la 50-75 cm inaltime si apartine familiei Asteraceae (aceeasi familie cu planta Ochiul-boului) si de la care se folosesc drept condiment frunzele.Frunzele sunt lunguiete, cca. 3 cm latime si 7-8 lungime, de culoare verde stralucitor, iar florile sunt mici si galbene, adunate in ciorchini. Planta infloreste pana toamna tarziu.
Tarhonul Mexican a fost folosit din timpuri Aztec, atat in scopuri religioase cat si in scopuri medicale. Astazi, este o planta populara in statele Sudice din USA, din cauza ca poate substitui foarte bine bine cunoscutul tarhon, dar poate fi crescut mai usor in climatele calde.Frunzele sale se pot folosi proaspete sau uscate.
In frigider, cand este proaspat, rezista cateva zile dar in stare uscata, poate fi pastrat cateva luni, daca este tinut la adapost de aer, lumina si umezeala,desi aroma sa nu este la fel de buna.Este mai bine sa il conservam in otet,sau sa il congelam decat sa il uscam..
Planta are un placut miros ca de anason, copiind aproape perfect mireasma tarhonului,dar merge mult mai bine cu mancarurile picante decat tarhonul.Tarhonul Mexican este mai puternic si mai sanatos.Mirosul lui placut se armonizeaza foarte bine cu pasarile de curte.Se mai foloseste la aromatizarea oteturilor,sau a untului,la supa si sosuri.
Tarhonul mexican .este folosit si ca planta ornamentala.De asemenea.din frunzele sale aromatice se mai poate pregati si un ceai cu efect calmant,stomahic,si pentru a atenua simptomele de mahmureala.