Racoritori si plin de prospetime castravetii erau consumati in vestul Asiei cu 3.000 de ani in urma. Castravetele a devenit extrem de indragit in zona Mediterana inca din antichotate,fiind adus de greci si apartine familiei cucurbitaceelor, precum pepenele si dovlecelul.
100g de castravete - 15 kcal
Contine 96 % de apa, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A.
-datorita continutului ridicat de apa, contribuie la hidratatarea si oxigenarea organismului
-datorita continutului de potasiu are proprietatea de detoxifiere a organismului si de reducere a tensiunii.
-dizolvant al acidului uric, diuretic
-bogat in fosfor, calciu si potasiu, ajuta la o buna circulatie sanguina
-calmeaza iritatiile pielii si ajuta la vindecarea acneei.
Este recomandat in tratamentul intoxicatiilor, al iritatiilor intestinale in cazul litiazei la rinichi si vezica sau al gutei.
-Decoctul preparat din seminte de castravete calmeaza tusea si ajuta la expectoratie. Se vor consuma doua cani pe zi.
-Salatele de castraveti proaspeti, stropiti cu ulei de masline, sare si otet de mere (diluat cu apa) sunt un aliment-medicament bun in colicile intestinale, inflamatii, avand efect laxativ.Masti cosmetice cu castravetilor
-Pentru un ten mat se compune un amestec din seminte de castravete, de dovleac si pepene galben in cantitati egale. Semintele se macina din si se amesteca cu lapte. Pasta astfel rezultata de aplica pe fata timp de 30 minute.
-Folosit sub forma de masca ,ajuta la diminuarea ridurilor.
In industria cosmeticelor, este foarte intrebuintat in diverse creme si lottuni pentru ten, avand un efect calmant, de restabilire a pH-ului pielii, fiind usor astringent.
In tratamentul afectiunilor stomacale castravetele este folosit fiert pentru ca un stomac sensibil ar putea sa nu il tolereze.