Cu buturuga gata pregatita, trecem la pasul 2. Decorarea, care poate fi simpla, asa cum veti vedea mai jos, sau ceva mai complicata, in functie de cheful fiecaruia.
Pentru a urmari fotografiile si reteta pas cu pas faceti click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Taiem pe diagonala, cam un sfert din rulada, ca in fotografie.
2-Pe o farfurie lata sau pe un platou, dispunem bucatile una langa cealalta astfel incat sa arate ca in poza de mai jos.
3-Separat pe foc , amestecand fara oprire, se topesc intr-o craticioara ciocolata de menaj, cu margarina si apa. Dupa ce s-a omogenizat, tragem de foc si adaugam si zaharul si amestecam pana se topeste. Zaharul il adaugam deoparte ca sa raceasca crema de ciocolata mai repede. Se lasa putin la racit dar nu la frigider.
4-Cu o pensula, ungem buturuga de Craciun pe toate partile laterale.
5-Asa cum se vede din fotografiile de mai jos, eu am lasat intentionat un capat nefinalizat. Daca doriti puteti acoperi cu ciocolata toate marginile.
6-Dupa ce am turnat toata ciocolata ramasa deasupra, cu grija sa nu se scurga prin parti, trecem la decorare si 'greblam' cu furculita striatii asemeni scoartei de copac. Daca ciocolata este prea moale, se da putin la frigider sa se inatareasca, abia apoi se intinde toata peste buturuga.
7-Se da la frigider buturuga pana prinde pojghita deasupra ciocolata, apoi cu pensula ungem putin deasupra din crema caramel pastrata. Culoarea cafe deschis va crea senzatia scoartei de copac.
8-Daca nu doriti un design prea complicat puteti sa o lasati asa. Este destul de decorativa pentru o masa sarbatoreasca. Daca doriti un design mai complicat, atunci trecem la treaba. Eu am avut fondantul gata pregatit. Pentru ca fac destul de des torturi, am in permanenta in punga de nylon fondant gata pregatit in frigider. Il incalzesc putin la microunde, il framant cu putina margarina si este gata sa fie folosit. Nu se strica in cateva zile, si mai mult nu apuc sa il las la frigider.
9-Daca nu aveti puteti framanta pe loc unul, vedeti reteta la pagina http://retete-culinare-diverse.ro/news1158.html.3.
Daca doriti decoratiunile din ciocolata, topiti la microunde ciocolata cu miere, adaugati 2 picaturi de colorant, amestecati si intindeti pe o folie de plastic straturi groase si lasati la racit. Se vor decupa si respectiv modela asemeni fondantului.
Deci pentru ciupercute, vom forma 3 cilindre mici, pe care le vom rula cu mana ca pe o plastelina [ piciorusele ciupercilor] si 4 bile cu diametrul de cca 1,5 cm [ palariutele]. Cu degetul facem o adancitura in biluta, unde infigem piciorusul.
10-Din fondant sau ciocolata verde si rosu, intindem separat 2 fasii, din care decupam cu cutitul fruzulite.
11- Se ataseaza direct pe buturuga. In partea de jos am pus 3 bilute de fondant. Se presoara zahar pudra sau nuca de cocos, si se da la rece.
Pofta buna!