BOUCHE DE NOEL CU CREMA CARAMEL - lectia de gatit 40 capitolul 1

Astazi vom invata sa pregatim si sa decoram un tort de Craciun foarte cunoscut si indragit pe scala universala. Este vorba de BOUCHE DE NOEL sau YULE LOG cum mai este denumit.

poza reteta culinara

Vom imparti lectia in doua capitole, unul pentru gatitul propriuzis, si al doilea pentru decor.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
A-aluat - 4 oua, 100 gr zahar, 130 gr faina, 2 linguri ulei, hartie de copt, 1lingurita praf de copt
B-crema caramel - 200 gr zahar, 200 gr frisca lichida, 50 gr unt de vaca, 1 lingurita faina, 1 lingura gelatina , 200 ml lapte gras
C-crema de ciocolata - 200 gr ciocolata de menaj, 50 gr margarina, 50 ml apa, 50 gr zahar
D-decor facultativ 50 ciocolata alba, 1 lingura rasa de miere, cateva picaturi de colorant verde [ galben + albastru], cateva drajeuri rosii
SAU putin fondant verde [50 gr] , putin fondant crem si putin fondant rosu.
Pentru a urmari fotografiile si reteta pas cu pas faceti click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-In primul rand pregatim tava de copt. alauttul. Taiem o bucata de hartie de copt, la dimensiunea tavii masurate cu tot cu margini, apoi o ungem cu margarina. Tava trebuie sa fie cat mai mare.
Pentru crema se topeste zaharul la foc mic amestecand sa nu se arda pana ajunge la culoarea din fotografie.
poza reteta culinara

2- Se toarna apoi frisca lichida si se amesteca la foc mic pana se topeste zaharul care s-a intarit la contactul cu frisca.
poza reteta culinara

3-Dupa ce s-a topit se adauga si untul si faina desfacuta in 50 ml apa si se trage de pe foc dupa ce s-a topit untul. Nu uitam sa amestecam tot timpul.
poza reteta culinara

4-Se incalzeste fierbinte apa pentru crema [cca 75 ml], apoi se adauga 1 lingura cu varf de gelatina praf. Se amesteca pana se topeste complet, apoi se varsa peste crema caramel. Se lasa la racit pe marginea chivetei apoi dupa ce s-a racorit putin, se da la frigider. Cat timp sta la frigider, amestecam in rastimpuri, sa nu se inchege tare pe margini si sa curga in mijloc, ci sa se inchege uniform, caci vom avea nevoie sa o intindem pe foaia de rulada inainte de a se inchega complet.
poza reteta culinara

5-Separat trecem la prepararea aluatului. Intrucat crema se va intari destul de greu, nu preparam primul aluatul ca de obicei ci crema.
Dupa ce am terminat cu crema, batem albusurile spuma cu zaharul [ cu mixerul], pana se inatareste si se obtine o spuma tare. Se adauga apoi galbenusurile si uleiul si se mai bate putin.
poza reteta culinara

6-Punem faina cernuta cu praful de copt si amestecam cu lingura, de jos in sus sa nu se lase aluatul.
poza reteta culinara

7- Se intinde cu lingura in tava pregatita si se da apoi la cuptor ;a 190 de gradfe cca 25-30 de minute.
poza reteta culinara

8- Se scoate cand este putin rumenit si se ruleaza fierbinte cu tot cu hartia de copt.
poza reteta culinara

9- Se lasa astfel la racit.
poza reteta culinara

10-Cand crema pe care am amestecat-o in rastimpuri s-a intarit si a ajuns la consistenta unei smantani groase, fara sa devina tare ca un aspic, o intindem pe aluatul racit, pe care il desfasuram sii ii indepartam hartia cu grija. Tinem deoparte 1 lingura de crema pentru decor.
poza reteta culinara

11-Se ruleaza cu grija, se prinde in scobitori daca este nevoie, apoi se acopera bina cu o foaie de nylon, sau se baga intr-o punga de nylon, si se da la frigider pana a doua zi , sau macar 7-8 ore. Nu va temeti daca pe la capete o sa curga crema care este inca moale. Capetele oricum se vor taia, aveti grija doar sa nu curga prin frigider. Dupa 7-8 ore crema se intareste, rulada se moaie destul si putem, trece la urmatorul pas.
poza reteta culinara
poza reteta culinara

Ultimele produse cu reduceri