Ardeiul iute,chili sau piperul de Cayenne

Genul “capsicum” include cinci specii cultivate si alte douazeci salbatice, toate originare din America de Sud.Majoritatea speciilor de ardei iute au evoluat dintr-un stramos comun, care crestea in nordul Amazonului.

poza reteta culinara

Denumirea stiintifica a principaleleor soiuri de ardei iute sunt Capsicum frutecens,pubescens, annuum L., baccatum, chinense, iar numele comune sunt ardei iute, chilli,ardei cayenne sau piper cayenne etc...Dintre toate cele cinci specii cultivate, Capsicum annuum este de departe cel mai important si este crescut aproape exclusiv in America de Nord si Europa. Capsicum baccatum este cultivat de cateva milenii; cele mai vechi dovezi arheologice au 4500 de ani,si fructul de obicei este rotunjit ca forma,aproape sferic.Acestei specii apartin ardeii cunoscuti sub numele de aji amarillo,“peri peri”.
Specia Capsicum chinense, este cunoscuta de mult datorita gustului foarte iute si aromat.Acestei specii apartin ardeii habanero si jalapeno. Specia Capsicum frutescens,este cunocuta mai ales prin ardeiul tabasco.
Capiscum pubescens poate fi identificat foarte usor prin florile purpurii, frunzele paroase si fructele mari, in forma de mar, para sau ou, cu seminte negre.Este cunoscut si sub numele de ”rocoto” si ”locoto” .
poza reteta culinara

Din acesti ardei se prepara pudra de chili,sau piperul cayenne,care nu sunt altceva, decat o boia de ardei foarte iute, preparata din soiuri diferite.Paprika ungureasca,sau boiaua de ardei iute cunoscuta la noi, este o varianta mai usoara,nefiind atat de iute.
Majoritatea speciilor de ardei iute au evoluat dintr-un stramos comun, care crestea in nordul Amazonului.A fost adus in Europa, ca piper spaniol, de catre Cristofor Clumb si de catre marinarii spanioli ce i-au urmt si a fost adus in tara noastra in urma cu 'doar' trei sute de ani.
Cresc in tufe inalte de pina la 1 m. Florile lor sunt albe de obicei[cu mici exceptii],iar fructele au forme diferite,pot fi ovale,conice[foarte ascutite],rotunde ca niste ciresele,si chiar in forma de floare.Sunt de obicei rosii,dar si galbene,portocalii sau verzi.Pentru piperul cayenne sau chili,ca si pentru boia se folosesc soiurile cu fructe rosii.
Iuteala ardeilor se masoara in unitati Scoville.Ardeii se masoara uscati[cand sunt cam de 10 ori mai iuti decat cei proaspeti],si cele mai iuti soiuri,ajung pana la 200-300000 unitati Scoville.
poza reteta culinara

Piperul Cayenne este obtinut prin macinarea pastailor uscate de cayenne. Elementul Cayenne din aceste denumiri este imprumutat din limba indienilor sud-americani.Gustul piperului Cayenne este foarte iute, usor amar si afumat. Gustul deosebit de iute se datoreaza capsaicinei. In bucatarie, este folosit ca si condiment, atit singur cit si in combinatii de condimente.Poate fi folosit: la mancarurile pe baza de carne si de zarzavaturi,la sosuri,muraturi,bauturi si fripturi,dar si la preparate cu peste sau preparate din carne,mai ales la carnati.Mai sunt folosite si frunzele lor pentru aromatizarea unor bauturi,mai ales in India.In anumite tari slavice,exista si bauturi spirtoase,care se imbuteliaza cu un ardei mic iute in fiecare sticla.
Ardeii iuti apar ca ingredient in multe amestecuri de condimente: garam masala,sabal si sambaar podi in India, curry in India si Thailanda, berbere in Etiopia, baharat si zhoug in Arabia, sichimi togarashi in Japonia, sosurile mole in Mexic, salsa in Mexic si SUA, harissa in Tunisia.In centrul si nordul Europei ardeii iuti nu sunt, cu unele exceptii, nici cultivati si nici folositi in mancaruri.
poza reteta culinara

Chili,nu este decat o alta denumire a piperului cayenne. Denumirea engleza “chile” sau “chili” provine din limba nahuatl, insemnand “rosu”. Forma chilli este preferata de o parte a americanilor si de australieni.Termenul se atribuie mai mult sosului de chili,care se comercialieaza in doua forme,chili dulce,care e ceva mai usor,si chili iute,dar si prafului de chili.
Cultivarea ardeiului iute este usoara si nepretentioasa.Sepoate usca si pastra in camara insirati de codita pe o sfoara,dar feriti de umezeala si de lumina soarelui.
Ardeiul iute este bogat in vitaminele A, B1 si B2, C si P.Capsaicina substanta din ardei care ii da gustul iute,este un antioxidant care previne comotiile si coboara nivelul colesterolului,si este folosita in prezent in neuropatia diabetica, nevralgia postherpetica, maladii reumatice si migrena.Consumul regulat de ardei iute este recomandat de catre unii naturisti in caz de anorexie, hemoroizi, congestie a ficatului, vene varicoase si probleme vasculare.

Ultimele produse cu reduceri